جنبش مثبتنگری به بدن چیست؟ محبوبیتِ هشتگ body positivity
جنبش مثبتنگری به بدن در سالهای اخیر در رسانههای اجتماعی محبوبیت زیادی پیدا کرده است. این جنبش به دنبال ترویج پذیرش بدنی گسترده و افزایش اعتماد به نفس است. این جنبش به ترویج عشق و پذیرش بدن در تلاش برای بهبود تصویر بدنی میپردازد. این جنبش با بیطرفی بدنی که بر عملکرد بدن بهجای ظاهر آن تمرکز دارد، متفاوت است.
اگرچه جنبش مثبتاندیشی بدنی هدفش کمک به مردم است، اما نتوانسته است به هدف اصلی خود که ترویج فراگیرسازی است، دست یابد. تحقیقات نشان میدهد که بیشتر پستهای اینستاگرامی که از هشتگهای جنبش استفاده میکنند، شامل زنان جوان، سفیدپوست و غیرمعلول هستند.
چه انتقادی به جنبش مثبتاندیشی بدن وارد است؟
برخی محققان این جنبش را برای عادیسازی اضافه وزن و چاقی در حالی که نگرانیهای بهداشتی مرتبط با آن را نادیده میگیرند، مورد انتقاد قرار دادهاند. با این حال، این نقدها تأثیرات مخربی که افراد به دلیل مواجهه با استیگما و شرمندگی درباره وزن خود تجربه میکنند را نادیده میگیرند.
جنبش مثبتاندیشی بدنی ریشه در جنبش حقوق چاقی در دهه ۱۹۶۰ دارد. انجمن ملی حمایت از آمریکاییهای چاق برای حقوق برابر افراد با وزن بیشتر مبارزه کرده و صنعت رژیم غذایی را نقد کرد.
با گذشت زمان، این کارزار به جنبش مثبتاندیشی بدنی تبدیل شده است. تحقیقات سال ۲۰۲۱ اشاره میکند که این جنبش در سال ۲۰۱۲ در اینستاگرام ظهور کرده است. اکنون این جنبش بسیار محبوب شده است و تا سال ۲۰۲۰ شامل ۱۳ میلیون پست در رسانههای اجتماعی شده است.
بر اساس مطالعهای در سال ۲۰۱۹، هدف مثبتاندیشی بدنی به چالش کشیدن استانداردهای اجتماعی ظاهر است. این جنبش پذیرش تمامی اشکال بدن، اندازهها، جنسیتها و رنگهای پوستی را ترویج میکند.
این جنبش در تقابل مستقیم با استانداردهای غیرواقعی و دستنیافتنی ظاهر که در رسانههای اجتماعی برجسته شدهاند، قرار دارد. بسیاری از افراد تصاویر ویرایش شده و تغییریافته را بارگذاری میکنند که تشخیص واقعی از جعلی را غیرممکن میکند. اگرچه معمولاً مسائل مربوط به تصویر بدن با زنان مرتبط است، این مسائل بر مردان نیز تأثیر میگذارد.
مثبتاندیشی بدنی در مقابل بیطرفی بدنی
مثبتاندیشی بدنی و بیطرفی بدنی تمرکزهای متفاوتی دارند.
در حالی که اولی بر این تأکید دارد که همه بدنها زیبا هستند بدون توجه به ظاهر آنها، دومی بر حس بیطرفی،نه مثبت و نه منفی، نسبت به بدن تأکید دارد. این دیدگاه تشویق میکند که فرد بر عملکرد بدن خود بهجای ظاهر آن تمرکز کند.
مانند مثبتاندیشی بدنی، بیطرفی بدنی استانداردهای سنتی زیبایی را به چالش میکشد. با این حال، برخلاف مثبتاندیشی بدنی، دیدگاه ارزش فرد را از ظاهر او جدا میکند؛ و هیچ ارزشی برای ظاهر قائل نیست.
به عبارت دیگر، بیطرفی بدنی تمرکز را از ظاهر بدن برمیدارد و آن را بر عملکرد بدن میگذارد. همچنین به این واقعیت اذعان میکند که فرد همیشه احساس خوبی نسبت به بدن خود نخواهد داشت. فشار مداوم بر فرد برای احساس مثبت نسبت به بدن خود میتواند آزاردهنده باشد، بهویژه زمانی که تغییرات بدنی به دلیل عواملی که نمیتوانند کنترل کنند، مانند پیری، ایجاد میشود.
طرفداران بیطرفی بدنی میگویند که ارزشگذاری عملکرد بدن بهجای ظاهر آن، دیدگاه سالمتر و اعتماد به نفس بهتری را ترویج میکند.
اهداف جنبش مثبت اندیشی بدن چیست؟
جنبش مثبتاندیشی بدنی به دنبال دور شدن از ایدهآلهای غالب اجتماعی زیبایی و پذیرش دیدگاههای مختلف است. همچنین به دلیل گستردهتر کردن مفهوم "زیبایی"، فراگیرسازی را ترویج میکند که انواع مختلف بدنها را شامل میشود. اهداف نهایی شامل ترویج پذیرش بدنهای مختلف و قدردانی از تفاوتهای آنها است.
معایب جنبش مثبت اندیشی بدن در چیست؟
با وجود پتانسیل خوب جنبش، مردم آن را برای معایب بالقوهاش مورد نقد قرار دادهاند. اینها شامل موارد زیر است:
نگرانیهای بهداشتی
ترویج تصویر بدن مثبت معمولاً یک چیز خوب است. در واقع، تحقیقات نشان داده است که تصویر بدن به شدت با سلامت روانی و مدیریت وزن مرتبط است. با این حال، منتقدان استدلال میکنند که جنبش مثبتاندیشی بدنی خطرات بهداشتی مرتبط با وزن بیش از حد را نادیده میگیرد.
طبق مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، چاقی شانس ابتلا به موارد زیر را افزایش میدهد:
- دیابت
- فشار خون بالا
- شرایط مفصلی
- مشکلات تنفسی، مانند آسم
- بیماری کیسه صفرا
کمبود تنوع
پژوهشگران میگویند که جنبش مثبتاندیشی بدنی فاقد تنوع است و نشان میدهد که به هدف خود که ترویج فراگیر بودن است، نرسیده است. بیشتر پستهای اینستاگرامی که از هشتگهای این جنبش استفاده میکنند، زنان جوان، سفیدپوست، جذاب به طور کلی، غیرمعلول و سیسجندر (همجنسخواه) را نشان میدهند. افراد دیگر از قومیتهای مختلف، مردان، افراد از جوامع LGBTQIA+، و بزرگسالان مسنتر نمایندگی کافی ندارند.
تمرکز بر ظاهر
مثبتاندیشی بدنی مفهوم زیبایی را گسترش میدهد، اما همچنان تمرکز بر ظاهر را حفظ میکند. این ممکن است مضر باشد زیرا نشان میدهد که ارزش یک فرد حداقل تا حدی بر اساس ظاهر اوست.
خلاصه
جنبش مثبتاندیشی بدنی استانداردهای زیبایی متداول و غیرواقعی را به چالش میکشد. در عوض، این ایده را ترویج میدهد که تمامی انواع بدنها زیبا هستند و شایسته پذیرش میباشند. هدف این است که به مردم کمک کند تصویر بدنی و اعتماد به نفس خود را بهبود بخشند؛ با وجود پتانسیل برای خوب بودن، مثبتاندیشی بدنی برخی معایب نیز دارد. این جنبش تمرکز بر ظاهر را ادامه میدهد، به هدف فراگیر بودن خود نرسیده است و ممکن است برخی عادات ناسالم سبک زندگی را پشتیبانی کند.
منابع
- What to know about the body positivity movement
https://www.medicalnewstoday.com/articles/body-positivity