درم ابریژن: مزایا، روش انجام، خطرات و عوارض احتمالی
درم ابریژن یک تکنیک لایه برداری پوست است و در آن از یک ابزار چرخشی برای برداشتن لایه بیرونی پوست صورت استفاده میشود؛ این روش برای کاهش چین و چروک پوست، آسیبهای ناشی از نور خورشید، جای جوش و بافت ناهموار پوست به کار میرود. درم ابریژن یک درمان سرپایی است و در مطب انجام میشود. پزشک، پیش از لایه برداری، پوست شما را با یک داروی بیحسی موضعی، بیحس میکند.
دلایل استفاده از درم ابریژن چیست؟
با استفاده از درم ابریژن لایههای آسیب دیده پوست برداشته میشود و پوست جوانتر به نظر میرسد. درم ابریژن علاوه بر کمک به جوانسازی پوست، میتواند به درمان مشکلات زیر نیز کمک کند:
- جای جوش
- لکههای ناشی از افزایش سن
- چین و چروکهای سطحی پوست
- لکههای پوستی پیش سرطانی
- قرمزی پوست و ضخیم شدن پوست روی بینی
- جای زخم ناشی از جراحی یا جراحت
- آسیبهای ناشی از تابش آفتاب
- پاکسازی تتو
- اصلاح رنگ پوست غیریکنواخت
درم ابریژن تنها یکی از روشهای موجود برای درمان عارضههای پوستی گفته شده است. به عنوان مثال، پیشرفت در فناوری لیزر، حذف خالکوبی با لیزر را سریعتر و آسانتر کرده است. شما میتوانید درباره روشهای درمانی مختلف با متخصص پوست خود مشورت کنید.
چنانچه به برخی از مشکلات پوستی از جمله آکنه، تبخال، آفتاب سوختگی یا جای زخم ناشی از سوختگی دچار هستید، نباید از روش درم ابریژن استفاده کنید.
هم چنین اگر از داروهایی استفاده میکنید که باعث میشود پوست شما نازکتر شده یا رنگ آن تیرهتر شود، بهتر است از درم ابریژن استفاده نکنید.
چگونه برای انجام درم ابریژن آماده شویم؟
قبل از انجام درم ابریژن، پزشک درباره وضعیت سلامت شما و داروهایی که مصرف میکنید، پرس و جو میکند و ممکن است به شما توصیه کند که مصرف برخی از داروها را متوقف کنید زیرا میتوانند خطر خونریزی را افزایش دهند یا پوست شما را تیره کنند.
هم چنین اگر در یک سال گذشته از ایزوترتینوئین (آکوتان) استفاده کردهاید، به پزشک خود اطلاع دهید و اگر سیگاری هستید، چند هفته پیش از انجام درم ابریژن مصرف آن را متوقف کنید. سیگار نه تنها باعث پیری زودرس پوست میشود، بلکه جریان خون را در پوست کاهش میدهد و روند بهبودی را کند میکند.
قرار گرفتن در معرض نور آفتاب هم میتواند پیش و پس از درم ابریژن به پوست آسیب برساند به همین دلیل بهتر است دو ماه قبل از انجام درم ابریژن و همچنین پس از انجام آن، تا مدتی در معرض آفتاب قرار نگیرید.
احتمالاً پزشک توصیههای دیگری نیز به شما خواهد کرد از جمله:
- داروهای ضد ویروسی: معمولاً قبل و بعد از درمان درم ابریژن برای جلوگیری از عفونتهای ویروسی استفاده میشود.
- آنتی بیوتیک خوراکی: از عفونت باکتریایی جلوگیری میکند و به ویژه در صورت داشتن آکنه استفاده از آن مهم است.
- کرم رتینوئید: از ویتامین A مشتق شده است و به روند بهبودی کمک میکند.
درم ابریژن چگونه انجام میشود؟
پیش از انجام درم ابریژن، پزشک در محل تحت درمان از بیحسی موضعی استفاده میکند؛ با این حال، ممکن است برای کمک به حفظ آرامش شما، از یک آرام بخش هم استفاده شود.
در طول درمان، دستیار پزشک پوست شما را به حالت کشیده درمیآورد و پزشک دستگاهی به نام درمابریدر را روی پوست حرکت میدهد. درمابریدر یک دستگاه کوچک است که با انرژی الکتریکی کار میکند و سطحی ناهموار دارد.
در قسمتهای بزرگ پوست، پزشک از درمابریدر دایرهای شکل استفاده میکند، در حالی که در نواحی کوچکتر مانند گوشههای دهان، از یک درمابریدر با سری کوچک استفاده میشود.
بلافاصله پس از عمل، پزشک ناحیه تحت درمان را با یک پانسمان مرطوب میپوشاند و این پانسمان روز بعد تعویض میشود.
پس از درم ابریژن چه اتفاقی میافتد؟
پزشک در مورد نحوه تعویض پانسمان و داروهایی که باید استفاده کنید، دستورالعملهای کامل را به شما میدهد و میتوانید دو هفته بعد به سر کار خود بازگردید.
پس از درم ابریژن، پوست شما قرمز و متورم میشود و ممکن است احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن کنید. در دوران نقاهت، ممکن است از پوست، مایعی شفاف یا زردرنگ ترشح شود. حدود سه ماه طول میکشد تا پوست شما به طور کامل بهبود یابد و رنگ صورتی آن محو شود.
درم ابریژن چه عوارضی دارد؟
درم ابریژن هم مانند سایر روشهای زیبایی ممکن است با خطراتی همراه باشد از جمله خونریزی، عفونت و واکنش آلرژیک به بیهوشی. برخی از عوارض درم ابریژن عبارتند از:
- جوش و آکنه
- تغییر در رنگ پوست
- ایجاد منافذ بزرگ پوستی
- قرمزی پوست
- راش پوستی
- تورم
برخی از افراد پس از درمان درم ابریژن دچار اسکار یا کلوئید بیش از حد میشوند؛ در این صورت، برخی از داروهای استروئیدی میتوانند به نرم شدن جای زخم کمک کنند؛ پس از انجام این روش، برای شستشوی پوست صورت از شویندههای ملایم استفاده کنید. پزشک ممکن است استفاده از یک پماد مرطوب کننده را به شما توصیه کند. در دوره نقاهت بعد از درم ابریژن از قرار گرفتن در معرض نور خورشید اجتناب کنید و پس از این دوره نیز همیشه از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
چگونه پزشک متخصص انتخاب کنیم؟
در انجام یک رویه یا پروسیجر زیبایی، چه جراحی و چه غیر جراحی، میتوان انتخاب صحیح پزشک را مهمترین عامل رضایت و موفقیت از آن پروسیجر زیبایی دانست. گاهی ممکن است ما تمایل به انجام یک رویه زیبایی داشته باشیم و با مراجعه به پزشک متخصص متوجه شویم که اصلاً گزینه مناسبی برای آن روش نیستیم.
احتمالاً در مسیر جستجو و انتخاب پروسیجر مورد نظرمان با نام چند پزشک آشنا خواهیم شد؛ باید اطلاعات مربوط به تخصص آن پزشکانِ محترم را فقط از طریق سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی استعلام بگیریم زیرا هنوز هیچ منبع رسمی دیگری در ایران وجود ندارد که به صورت صحیح تخصصهای دقیق پزشکان محترم در آن ذکر شده باشد.
به یاد داشته باشیم که امنترین محل برای استعلام تخصص درمانگران محترم از همین سامانه است. پروفایلهای شبکههای اجتماعی و عناوین درج شده در آنها، وبسایتها و عناوین درج شده در آنها، حتی در وبسایت زیستلاین و ... منبع جامع و مناسبی برای استعلام تخصص صحیح پزشکان نیستند. به عنوان مثال ممکن است ما در روندِ انتخاب پروسیجر زیباییمان متمایل شویم از فردی که پزشک زیبایی است کمک بگیریم اما زمانی که اطلاعات ایشان را در سازمان نظام پزشکی استعلام بگیریم عنوان دیگری را مشاهده کنیم؛ زیرا هنوز در ایران تخصصی به نام پزشک زیبایی وجود ندارد و عنوان پزشک زیبایی همسو با مدارک دانشگاهی نیست.
پس خواهشمندیم برای استعلام نام پزشک و تخصص ایشان به سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی مراجعه کنید.
منابع
- Dermabrasion
https://www.healthline.com/health/dermabrasion