طاسی با الگوی زنانه: ویژگی‌های ظاهری، پیشگیری و درمان

طاسی  با الگوی زنانه: ویژگی‌های ظاهری، پیشگیری و درمان طاسی با الگوی زنانه: ویژگی‌های ظاهری، پیشگیری و درمان
زمان مورد نیاز برای مطالعه: 9 دقیقه

ریزش مو و طاسی، از پیامدهای رایج افزایش سن است  خوب است با این تغییر ظاهری بیشتر آشنا شویم و با کمک یافته‌های علمی، اقدام‌ لازم برای مقابله به‌موقع با آن را انجام دهیم. 

طاسی با الگوی زنانه چیست؟

طاسی با الگوی زنانه که طاسی آندروژنیک نیز نامیده می‌شود، نوعی ریزش مو است که زنان دچارش می‌شوند. این طاسی شبیه به طاسی مردانه است، با این تفاوت که ممکن است ریزش موی زنان با الگویی متفاوت روی دهد.

ریزش مو در زنان طبیعی است، به‌ویژه وقتی پا به سن می‌گذارند. نزدیک به دو سوم زنان پس از یائسگی دچار ریزش مو می‌شوند. بیش از نیمی‌ از زنان پس از ۶۵ سالگی، ریزش مو را تجربه خواهند کرد.

طاسی با الگوی زنانه ارثی است و با توجه به اینکه پس از یائسگی شایع‌تر است، احتمالاً هورمون‌ها مسئول طاسی زنان هستند. اگر متوجه شدید که ریزش مو دارید، به پزشک خود یا متخصص پوست‌ومو مراجعه کنید. آن‌ها تشخیص خواهند داد که طاسی با الگوی زنانه را تجربه می‌کنید یا دچار نوع دیگری از ریزش مو شده‌اید.

هرچه زودتر درمان را شروع کنید، سریع‌تر می‌تواند ریزش موهایتان را قطع کنید یا حتی شاهد رویش موهای جدید باشید. 

ویژگی‌های ظاهری طاسی با الگوی زنانه چیست؟ 

در طاسی با الگوی زنانه، مرحله رشد مو کند می‌شود. رویش موهای جدید نیز بیشتر زمان می‌برد. فولیکول‌های مو ضعیف می‌شوند، در نتیجه موهایی که رشد می‌کنند، نازک‌تر و نرم‌تر خواهند بود. این تغییرها باعث شکنندگی مو می‌شود.

ریزش پنجاه تا صد مو در روز در زنان طبیعی است اما افرادی که دچار طاسی زنانه می‌‌شوند، تعداد بسیار بیشتری مو از دست می‌دهند.

در مردان، ریزش مو از جلوی سر شروع می‌شود و به پشت سر می‌رسد تا زمانی که کاملاً کچل شوند. اما زنان شاهد ریزش موهایهمه قسمت‌های سر خود هستند که اغلب از فرق سر آن‌ها شروع می‌شود. شاید موهای شقیقه‌ها نیز کم‌پشت شوند.   

احتمال کچلی کامل در زنان کمتر است اما ممکن است تمام موهایشان نازک شود.

پزشکان، طاسی با الگوی زنانه را به سه نوع تقسیم می‌کنند:

  •  در نوع اول، کم‌پشتی محدود است و از اطراف فرق سر شروع می‌شود.
  •   در نوع دوم، فرق سر خالی‌تر و کم‌پشتی در اطراف آن بیشتر می‌شود.
  •  در نوع سوم، کم‌پشتی در کل سر مشهود است و پوست قسمت فوقانی سر دیده می‌شود.

آیا ژنتیک می‌تواند باعث طاسی با الگوی زنانه شود؟

الگوی ریزش مو از والدین به فرزندان به ارث می‌رسد و ژن‌های متعدد و مختلفی در این امر دخیل هستند. این ژن‌ها را هم از پدر و هم از مادر خود به ارث می‌برید. اگر مادر، پدر یا بستگان نزدیک‌تان ریزش مو را تجربه کرده باشند، بیشتر در معرض طاسی با الگوی زنانه قرار دارید.

چه عوامل دیگری باعث طاسی با الگوی زنانه می‌شود؟

طاسی با الگوی زنانه معمولاً ناشی از بیماری‌های مربوط به غدد درون‌ریز یا توموری است که هورمون ترشح می‌کند. اگر علائم دیگری مانند قاعدگی نامنظم، آکنه شدید یا افزایش موهای زائد دارید، با پزشک خود مشورت کنید. شاید دچار نوع متفاوتی از ریزش مو شده باشید.

آیا ممکن است زنان در دهه سوم زندگی خود دچار طاسی شوند؟

احتمال این‌که زنان قبل از میان‌سالی به طاسی با الگوی زنانه مبتلا شوند کمتر است. زنان نیز مانند مردان، زمانی که به سن چهل، پنجاه یا بیشتر می‌رسند، احتمال ریزش مویشان بیشتر می‌شود.

ترشح بیش از اندازه هورمون‌های جنسی مردانه که آندروژن نامیده می‌شوند، از دلایل ریزش مو در مردان است. به نظر می‌رسد آندروژن در ریزش مو با الگوی زنانه نیز نقش دارد. سیگار کشیدن نیز می‌تواند احتمال ابتلا به ریزش مو با الگوی زنانه را افزایش دهد.

چطور تشخیص داده می‌شود؟

اگر متوجه شده‌اید موهایتان کم‌پشت شده، به پزشک یا متخصص پوست‌ومو مراجعه کنید. پزشک شما پوست سرتان را معاینه خواهد کرد تا الگوی ریزش مو را بررسی کند. برای تشخیص طاسی با الگوی زنانه معمولاً نیازی به انجام آزمایش نیست. اگر به نوع دیگری از ریزش مو مشکوک شود، ممکن است با انجام آزمایش خون، میزان هورمون تیروئید، آندروژن، آهن یا دیگر عناصری را که می‌توانند بر رشد مو اثر بگذارند بررسی کند.

درمان طاسی با الگوی زنانه چگونه است؟

اگر دچار طاسی با الگوی زنانه هستید، ممکن است در ابتدا بتوانید آن را با کمک یک مدل موی جدید پنهان کنید. در نهایت، ممکن است کم‌پشتی در بخش فوقانی سر به اندازه‌ای شود که نتوان آن را پنهان کرد. توصیه می‌شود با مشاهده اولین علائم به پزشک مراجعه کنید تا خود را از برنامه درمانی محروم نکنید و میزان ریزش مو را در آینده به حداقل برسانید. به احتمال زیاد، درمان شامل مصرف یک یا چند نوع دارو است که اثربخشی آن‌ها در درمان ریزش مو تأیید شده‌ است.

ماینوکسیدیل

ماینوکسیدیل تنها دارویی است که برای درمان طاسی با الگوی زنانه، توسط سازمان غذا و داروی آمریکاتأیید شده است. این دارو با دو فرمول ۲درصد و 5 درصد به فروش می‌رسد. ماینوکسیدیل را هر روز بر روی پوست سر خود بمالید. گرچه ماینوکسیدیل باعث رویش مجدد تمامی ‌موهایی که ریخته نمی‌شود، اما می‌تواند باعث رشد دوباره میزان قابل توجهی از آن‌ها شود و موهایتان را پرپشت‌تر نشان دهد. احتمالاً در شش تا دوازده ماه اول، تغییری مشاهده نخواهید کرد. برای اینکه تأثیر ماینوکسیدیل از بین نرود، باید به مصرف آن ادامه دهید. اگر بعد از مدتی بی‌اثر شود، ممکن است موهایتان به شکل قبلی خود باز گردد.

عوارض جانبی مصرف ماینوکسیدیل شامل موارد زیر است:

  • قرمزی پوست
  • خشکی
  • خارش
  •  رشد مو در مناطقی که نمی‌خواسته‌اید، مانند گونه‌ها

فیناستراید و دوتاستراید

فیناستراید و دوتاستراید برای درمان ریزش مو در مردان، توسط سازمان غذا و داروی امریکا تأیید شده‌اند. مصرف آن‌ها برای زنان توصیه نشده اما برخی پزشکان، آن‌ها را برای طاسی زنانه تجویز می‌کنند. نتایج پژوهش‌هایی که اثربخشی این داروها در زنان را بررسی کرده یکسان نیست اما برخی پژوهش‌ها نشان می‌دهد که مصرف آن‌ها منجر به رویش مجدد مو در زنان دچار طاسی با الگوی زنانه می‌شود.  عوارض جانبی این داروها شامل سردرد، گُرگرفتگی و کاهش میل جنسی، به‌ویژه در اولین سال مصرف است. زنان نباید در زمان مصرف این دارو باردار شوند زیرا احتمال بیماری‌های مادرزادی را افزایش می‌دهد.

اسپیرونولاکتون

اسپیرونولاکتون نوعی داروی ادرارآور است، به این معنی که مایعات اضافی را از بدن خارج می‌کند. همچنین تولید آندروژن را متوقف می‌کند و می‌تواند به رشد مجدد موها در زنان کمک کند.

این دارو عوارض جانبی دارد:

  • عدم تعادل الکترولیت‌ها
  • خستگی
  • لکه‌بینی بین دوره‌های قاعدگی
  • قاعدگی نامنظم
  • پستان‌درد

در زمان مصرف این دارو ممکن است نیاز باشد فشارخون و الکترولیت‌های خون به‌طور منظم بررسی شوند. اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، نباید این دارو را مصرف کنید. اسپیرونولاکتون ممکن است نقایص مادرزادی ایجاد کند.

سایر درمان‌ها

اگر کمبود آهن دلیل ریزش موی شما باشد، شاید پزشک‌تان مکمل آهن تجویز ‌کند. در حال حاضر، هیچ شواهدی مبنی بر اینکه مصرف آهن موجب رویش مجدد موها خواهد شد، وجود ندارد. مکمل‌های دیگری مانند بیوتین و فولیک‌اسید نیز برای پرپشت شدن موها تبلیغ می‌شوند. در پژوهشی، پس از مصرف اسیدهای چرب امگا3، امگا6 و آنتی‌اکسیدان‌، موی زنان ضخیم‌تر شد. با وجود این، بهتر است قبل از مصرف هر مکملی برای رشد مجدد موها با پزشک خود مشورت کنید.

روش درمانی پلاسمای غنی از پلاکت نیز ممکن است مفید باشد. برای اجرای آن، ابتدا از شما خون گرفته می‌شود و خون شما در دستگاه سانتریفیوژ با سرعتی بالا چرخانده می‌شود تا پلاسما و پلاکت آن جدا شوند. سپس پلاکت‌های خون شما به پوست سرتان تزریق می‌شوند. گرچه امیدوارکننده به نظر می‌رسد اما باید مطالعات بیشتری انجام شود.  

کاشت مو راه‌حلی دائمی‌تر است. در این روش، پزشک نوار باریکی از مو را از پوست سرتان جدا می‌کند و آن را در قسمت دیگری که کم‌مو است، می‌کارد. موی کاشته‌شده مثل موی طبیعی شما دوباره رشد می‌کند.

موهایم به وضعیت اولیه خود برمی‌گردد؟

طاسی با الگوی زنانه برگشت‌پذیر نیست. درمان مناسب می‌تواند ریزش مو را متوقف کند و به رشد مجدد برخی از موهایی که تاکنون ریخته کمک کند. ممکن است تا دوازده ماه طول بکشد که تأثیر درمان را مشاهده کنید. برای جلوگیری از ریزش مجدد موهایتان، باید داروها را طولانی‌مدت استفاده کنید.

آیا می‌توانید از طاسی با الگوی زنانه پیشگیری کنید؟

طاسی با الگوی زنانه قابل پیشگیری نیست اما می‌توانید با انجام برخی کارها از شکستگی و ریزش موها جلوگیری کنید.

توصیه‌هایی برای مراقبت از مو

  •  رژیم غذایی سالم داشته باشید. آهن را از غذاهایی مثل سبزیجات برگ‌دار تیره، لوبیاها و غلات غنی‌شده دریافت کنید.
  • از اقداماتی مانند استفاده از اتوی مو، دکلره کردن و فر کردن با مواد شیمیایی که باعث آسیب به مو می‌شوند، خودداری کنید.
  •  از پزشک خود بپرسید داروهایی که مصرف می‌کنید می‌تواند باعث ریزش مو شود یا خیر. اگر چنین احتمالی وجود دارد، از پزشک‌تان بخواهید داروی دیگری برایتان تجویز کند.
  •  سیگار نکشید زیرا به فولیکول‌های مو آسیب می‌زند و سرعت ریزش مو را بیشتر می‌کند.
  • وقتی بیرون می‌روید از کلاه استفاده کنید. اگر مدتی طولانی در معرض نورخورشید باشید، ممکن است موهایتان آسیب ببیند.

 چگونه پزشک متخصص انتخاب کنیم؟

در انجام یک رویه یا پروسیجر زیبایی، چه جراحی و چه غیر جراحی، می‌توان انتخاب صحیح پزشک را مهم‌ترین عامل رضایت و موفقیت از آن پروسیجر زیبایی دانست. گاهی ممکن است ما تمایل به انجام یک رویه زیبایی داشته باشیم و با مراجعه به پزشک متخصص متوجه شویم که اصلاً گزینه مناسبی برای آن روش نیستیم.

احتمالاً در مسیر جستجو و انتخاب پروسیجر مورد نظرمان با نام چند پزشک آشنا خواهیم شد؛ باید اطلاعات مربوط به تخصص آن پزشکانِ محترم را فقط از طریق سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی  استعلام بگیریم زیرا هنوز هیچ منبع رسمی دیگری در ایران وجود ندارد که به صورت صحیح تخصص‌های دقیق پزشکان محترم در آن ذکر شده باشد.

به یاد داشته باشیم که امن‌ترین محل برای استعلام تخصص درمانگران محترم از همین سامانه است. پروفایل‌های شبکه‌های اجتماعی و عناوین درج شده در آن‌ها، وب‌سایت‌ها و عناوین درج شده در آن‌ها، حتی در وب‌سایت زیست‌لاین و ... منبع جامع و  مناسبی برای استعلام تخصص صحیح پزشکان نیستند. به عنوان مثال ممکن است ما در روندِ انتخاب پروسیجر زیباییمان متمایل شویم از فردی که پزشک زیبایی است کمک بگیریم اما زمانی که اطلاعات ایشان را در سازمان نظام پزشکی استعلام بگیریم عنوان دیگری را مشاهده کنیم؛ زیرا هنوز در ایران تخصصی به نام پزشک زیبایی وجود ندارد و عنوان پزشک زیبایی همسو با مدارک دانشگاهی نیست.

پس خواهشمندیم برای استعلام نام پزشک و تخصص ایشان به سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی مراجعه کنید.

اشتراک گذاری:

منابع

موضوعات مرتبط