ریزش طبیعی مو: چرا اتفاق می‌افتد و چه اندازه است؟

ریزش طبیعی مو: چرا اتفاق می‌افتد و چه اندازه است؟ ریزش طبیعی مو: چرا اتفاق می‌افتد و چه اندازه است؟
زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه

اگر از دیدن موهایی که روی بالش ریخته، به شانه‌تان گیر کرده یا روی درپوش چاه حمام جمع شده نگران شده‌اید، حتماً این مقاله را مطالعه کنید. بسیاری از پرسش‌هایتان را پاسخ خواهد داد.

ریزش موهایم طبیعی است؟

از نظر اکثر افراد، موهای پرپشت، منعطف و درخشان، موهای سالمی‌ هستند. وقتی موهایی را که به درپوش چاه حمام گیر کرده می‌بینید، شاید به‌سرعت نتیجه بگیرید که ریزش موهایتان ناشی از بیماری خاصی است که از وجود آن بی‌خبر مانده‌اید. اما حدی از ریزش مو در همه افراد و همه سنین طبیعی است.

وقتی موهایتان را زیر دوش می‌شویید، موهایی که از قبل سست شده یا از پوست سرتان جدا شده‌ در اطراف درپوش حمام جمع می‌شوند. شاید این توده مو نگران‌تان کند اما به احتمال زیاد، ریزش موهایتان کاملاً طبیعی است.

اگر دچار ریزش مویی شده‌اید که پیش از این سابقه نداشته، برای مثال نقطه‌هایی از سرتان طاس شده یا موهایتان دسته‌دسته می‌ریزد، باید به پزشک خود یا متخصص پوست‌ومو مراجعه کنید. برای اینکه مطمئن شوید میزان ریزش موی شما طبیعی است یا نه، ادامه مطلب را بخوانید.

چه مقدار ریزش مو در روز طبیعی است؟

بر اساس اطلاعات ارائه‌شده توسط آکادمی ‌متخصصان پوست‌ آمریکا، ریزش حدود پنجاه تا صد تار مو در روز طبیعی است. هرچه موهای فرد بلندتر باشد، ریزش موهایش را بیشتر احساس می‌کند. از آنجا که صدهزار فولیکول مو یا بیشتر روی پوست سر وجود دارد، از دست دادن حدود صد تار مو در روز تفاوت زیادی در ظاهر فرد ایجاد نمی‌کند.

میانگین ریزش طبیعی مو در مردان و زنان

ریزش موی روزانه در زنان بیشتر از مردان است. راهی برای بررسی دقیق این تفاوت وجود ندارد زیرا کارهایی مثل سشوار و اتو کشیدن مو یا رنگ کردن مکرر موها، نقش مهمی ‌در میزان ریزش مو دارد. تقریباً ۴0درصد از زنان به دلیل روش‌هایی که برای مدل دادن به موی خود انتخاب می‌کنند، بیشتر از حد معمول دچار ریزش موی روزانه می‌شوند. به‌علاوه، زنان به دلیل رویدادهایی مانند بارداری و یائسگی، بیشتر از مردان دوره‌های ریزش موی شدید را تجربه می‌کنند. 

چرخه زندگی مو

صدها هزار مو روی سر شما زندگی می‌کنند و هر یک در مرحله متفاوتی از طول عمر دو تا پنج ساله خود قرار دارد. رشد و مرگ موها به‌صورت مرحله‌ای است و تغذیه، استرس، بهداشت و شیوه آراستن آن، همگی در میزان ریزش مو نقش دارند.

زمانی که یک تار مو در حال رشد است، در مرحله «آناژن» (anagen) قرار دارد. ۹۰درصد تارهای موی شما در حال حاضر در این مرحله قرار دارند. در مرحله آناژن، موها ماهانه حدود یک سانتی‌متر رشد می‌کنند. اگر عاملی مانع رشد موهایتان شود، دچار ریزش مو در مرحله آناژن (anagen effluvium) می‌شوید و به این وضعیت، برچسب «ریزش مو» می‌زنید.

مرحله بعدی «کاتاژن» (catagen) نام دارد. فقط حدود یک تا دو درصد از موهای شما در این مرحله قرار دارند. این مرحله بین دو تا سه هفته طول می‌کشد. در طول مرحله کاتاژن، رشد تارهای مو متوقف می‌شود.

مرحله آخر رشد مو «تلوژن» (telogen) نامیده می‌شود. موهایی که روی بالش یا کف حمام می‌بینید، احتمالاً در همین مرحله بوده‌اند. در طول این مرحله، تار مو در استراحت است تا خود را برای جدا سازی از پوست سر آماده کند. حدود هشت تا نه درصد از موهای شما در این مرحله قرار دارد.

زمانی دچار ریزش مو در مرحله تلوژن (telogen effluvium) می‌شوید که بیش از ۱۰درصد موهایتان در مرحله تلوژن باشد. این وضعیت موقتی است و در این برهه زمانی، ریزش موهایتان بیشتر خواهد شد. استرس، جراحی یا حتی تبی چندروزه می‌تواند منجر به بروز آن شود. اما به احتمال زیاد، در عرض شش ماه موهایتان به حالت عادی خود باز می‌گردد.

دلایل ریزش مو چیست؟

ریزش‌ روزانه طبیعی است اما تشدید آن ممکن است ناشی از استرس یا ابتلا به برخی بیماری‌ها باشد. سایر عواملی که احتمال دارد باعث ریزش مو شوند عبارت‌اند از:

  • طاسی
  •  ریزش مو با الگوی زنانه
  •  بیماری‌های مرتبط با تیروئید
  •  لوپوس
  • کمبود ویتامین‌ها و مواد مغذی

شست‌وشو، دکلره کردن، شانه‌زدن و سشوار کشیدن بیش از اندازه نیز بر میزان ریزش موی روزانه تأثیر می‌گذارد. وقتی با آرایش موی خود به فولیکول مو آسیب بزنید، ساختار آن ضعیف می‌شود. 

آیا خودتان می‌توانید تشخیص دهید که ریزش موهایتان طبیعی است یا نه؟

می‌توانید با انجام این آزمایش در خانه، از طبیعی بودن میزان ریزش موی خود مطمئن شوید: انگشت‌های خود را میان محدوده کوچکی از موهای خشک و تمیز خود فرو کنید و وقتی به انتهای تار مو رسیدید، به‌آرامی موهایتان را بکشید. اگر پس از هر بار کشیدن، بیش از دو یا سه تار مو در دستان خود می‌بینید، ممکن است شما در وضعیت ریزش در مرحله تلوژن یا آناژن باشید. از هر صد تار مویی که کشیده می‌شود، نباید بیشتر از ده تار مو کنده شود. برای تشخیص دقیق علت ریزش موی خود به پزشک مراجعه کنید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر نگران میزان ریزش روزانه موی خود هستید، به پزشک مراجعه کنید. کم‌پشتی تدریجی موها در بالای سر، لکه‌ها یا نقاط طاس روی پوست سر و ریزش مو در سراسر بدن، ممکن است نشانه‌هایی از وجود بیماری زمینه‌ای باشد. پزشک شما ارزیابی خواهد کرد که ریزش موهایتان طبیعی است یا خیر.

خلاصه اینکه...

طبیعی است که هر روز، تعدادی از موهایتان از پوست سر جدا شود. با این حال، اگر نگران دسته موهایی هستید که به برس مویتان چسبیده یا کف حمام ریخته، با پزشک خود مشورت کنید. عواملی مانند استرس، مصرف دارو و ابتلا به برخی بیماری‌ها می‌توانند ریزش مو را تشدید کنند. ارزیابی حرفه‌ای پزشک خیال‌تان را راحت خواهد کرد.

چگونه پزشک متخصص انتخاب کنیم؟

در انجام یک رویه یا پروسیجر زیبایی، چه جراحی و چه غیر جراحی، می‌توان انتخاب صحیح پزشک را مهم‌ترین عامل رضایت و موفقیت از آن پروسیجر زیبایی دانست. گاهی ممکن است ما تمایل به انجام یک رویه زیبایی داشته باشیم و با مراجعه به پزشک متخصص متوجه شویم که اصلاً گزینه مناسبی برای آن روش نیستیم.

احتمالاً در مسیر جستجو و انتخاب پروسیجر مورد نظرمان با نام چند پزشک آشنا خواهیم شد؛ باید اطلاعات مربوط به تخصص آن پزشکانِ محترم را فقط از طریق سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی  استعلام بگیریم زیرا هنوز هیچ منبع رسمی دیگری در ایران وجود ندارد که به صورت صحیح تخصص‌های دقیق پزشکان محترم در آن ذکر شده باشد.

به یاد داشته باشیم که امن‌ترین محل برای استعلام تخصص درمانگران محترم از همین سامانه است. پروفایل‌های شبکه‌های اجتماعی و عناوین درج شده در آن‌ها، وب‌سایت‌ها و عناوین درج شده در آن‌ها، حتی در وب‌سایت زیست‌لاین و ... منبع جامع و  مناسبی برای استعلام تخصص صحیح پزشکان نیستند. به عنوان مثال ممکن است ما در روندِ انتخاب پروسیجر زیباییمان متمایل شویم از فردی که پزشک زیبایی است کمک بگیریم اما زمانی که اطلاعات ایشان را در سازمان نظام پزشکی استعلام بگیریم عنوان دیگری را مشاهده کنیم؛ زیرا هنوز در ایران تخصصی به نام پزشک زیبایی وجود ندارد و عنوان پزشک زیبایی همسو با مدارک دانشگاهی نیست.

پس خواهشمندیم برای استعلام نام پزشک و تخصص ایشان به سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی مراجعه کنید.

اشتراک گذاری:

منابع

موضوعات مرتبط