12 تغییر در ناخن که باید توسط متخصص پوست بررسی شود

12 تغییر در ناخن که باید توسط متخصص پوست بررسی شود 12 تغییر در ناخن که باید توسط متخصص پوست بررسی شود
زمان مورد نیاز برای مطالعه: 12 دقیقه

آیا اخیراً متوجه تغییری در ناخن‌های خود شده‌اید؟ تغییر در رنگ، بافت یا شکل ناخن می‌تواند بی‌خطر باشد اما گاهی نشان‌دهنده یک بیماری است. اگر هر یک از تغییرات زیر را در ناخن دست یا پای خود مشاهده کردید، وقت آن است که به یک متخصص پوست معتبر مراجعه کنید.

1)    ملانوم زیر ناخن

نام پزشکی: ملانوم لنتیژینوس آکرال

خط تیره یا لکه تیره

اگر روی ناخن دست یا پا یک خط تیره جدید یا در حال تغییر ظاهر شود، لازم است برای بررسی سرطان پوست به متخصص پوست مراجعه کنید. این خط تیره ممکن است نشان‌دهنده ملانوم باشد که جدی‌ترین نوع سرطان پوست است.

البته هر خط تیره‌ای ملانوم نیست، اما بهتر است یک متخصص پوست آن را بررسی کند. اگر ملانوم زود تشخیص داده و درمان شود ممکن است تنها به همان درمان اولیه نیاز داشته باشید.
در صورت عدم درمان به موقع، این مشکل پیچیده‌تر شده و درمان دشوارتر خواهد شد.


2)     بلند شدن ناخن

نام پزشکی: اونیکولیز

بلند شدن ناخن از بستر آن

اگر ناخن شروع به بلند شدن کند و دیگر به طور کامل به بستر خود متصل نباشد، احتمالاً تغییر رنگ سفیدی مانند تصویر زیر مشاهده خواهید کرد.

دلایل رایج بلند شدن ناخن عبارتند از:

  • عفونت قارچی
  • پسوریازیس
  • آسیب ناشی از مانیکور شدید
  • آسیب ناشی از تمیز کردن زیر ناخن با اشیاء تیز

یک متخصص پوست باید هر ناخنی که بلند شده را معاینه کند. ممکن است برای رفع عفونت نیاز به درمان داشته باشید. همچنین، متخصص پوست می‌تواند نکاتی به شما ارائه دهد که به رشد طبیعی ناخن جدید کمک کند.


3)     عفونت اطراف ناخن

نام پزشکی: پارونیشیا

قرمزی و تورم اطراف ناخن

اگر اطراف ناخن خود قرمزی و تورم مشاهده کردید، ممکن است دچار عفونت شده باشید. در صورتی که عفونت زود تشخیص داده شود، معمولاً می‌توانید آن را با خیساندن در محلول‌ها و استفاده از آنتی‌بیوتیک درمان کنید. اگر زخم باز تشکیل شود، به درمان گسترده‌تری نیاز خواهید داشت.


4)    عفونت زیر ناخن

نام پزشکی: پارونیشیا

رنگ سبز مایل به سیاه

وقتی عفونت ناخن به‌دلیل باکتری‌ها ایجاد شود، ناخن می‌تواند به رنگ سبز مایل به سیاه تغییر کند، همان‌طور که در این تصویر مشاهده می‌کنید.

بدون درمان، عفونت ناخن معمولاً بدتر می‌شود. درمان می‌تواند درد و حساسیت شما را برطرف کند و به رفع عفونت کمک کند.


5)    فرورفتگی در ناخن

نام پزشکی: پیتینگ

ناخن‌های حفره‌دار یا فرورفته

اگر روی ناخن‌های شما فرورفتگی‌هایی وجود داشته باشد که شبیه به سوراخ‌هایی است که با یک یخ‌شکن ایجاد شده، این وضعیت می‌تواند نشان‌دهنده بیماری باشد که کل بدن شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

افرادی که فرورفتگی‌هایی در ناخن‌های خود دارند، ممکن است به یکی از بیماری‌های زیر مبتلا باشند:

  • پسوریازیس
  • درماتیت آتوپیک
  • آلوپسی آره‌آتا

تشخیص این مشکل توسط یک متخصص پوست معتبر بسیار اهمیت دارد. متخصصین پوست در تشخیص و درمان این بیماری‌ها تخصص دارند. درمان می‌تواند به راحتی شما کمک کند و از پیشرفت بیماری جلوگیری نماید.


6)     سندرم ناخن زرد

نام پزشکی: سندرم ناخن زرد

ناخن‌های زرد

استفاده از لاک ناخن قرمز بدون لایه محافظ یا سیگار کشیدن می‌تواند باعث زرد شدن ناخن‌ها شود. اما اگر ناخن‌های شما زرد شده، ضخیم شده‌اند و رشد آن‌ها متوقف شده، ممکن است نشانه‌ای از یک مشکل داخلی باشد.

بیماری‌های ریوی و آرتریت روماتوئید می‌توانند باعث زرد شدن ناخن‌ها شوند. همچنین، ممکن است یک عفونت جدی ناخن وجود داشته باشد که نیاز به درمان دارد.


7)    شیار عمیق در ناخن

نام پزشکی: خطوط بو

شیارها و شکاف‌های عمیق

خطوطی که در طول ناخن‌ها قرار دارند معمولاً بی‌ضرر هستند. اما اگر شیارهایی عمیق و عرضی روی ناخن خود مشاهده کردید، این نشان‌دهنده این است که رشد ناخن شما برای مدتی کند یا متوقف شده است.

اگر رشد ناخن کاملاً متوقف شود، ممکن است فاصله‌ای در ناخن ایجاد شود. این وضعیت می‌تواند ناشی از تب، جراحت، شیمی‌درمانی یا استرس شدید باشد.

اگر علت این وضعیت مشخص نیست، با یک متخصص پوست یا پزشک عمومی مشورت کنید. با رفع علت، ناخن‌ها معمولاً به رشد طبیعی خود بازمی‌گردند.


8)     ناخن‌های ضخیم و بیش از حد رشد کرده

نام پزشکی: ناخن‌های شاخ قوچ

ناخن‌های شاخ قوچ

این حالت زمانی رخ می‌دهد که ناخن‌ها ضخیم و بیش از حد رشد کنند. در برخی افراد، این وضعیت به دلیل ژنتیک رخ می‌دهد. بیماری‌هایی مانند پسوریازیس، ایکتیوز، یا مشکلات گردش خون نیز می‌توانند باعث این وضعیت شوند. برای کوتاه کردن و درمان این ناخن‌ها بهتر است از یک متخصص پوست یا پاپزشک کمک بگیرید.


9)     ناخن‌های قاشقی شکل

نام پزشکی: کویلونیشیا

ناخن‌های نازک و قاشقی شکل
اگر ناخن‌های شما نازک هستند و در وسط به سمت پایین خم شده‌اند، ممکن است بدن شما آهن کافی دریافت نمی‌کند. دلایل کمبود آهن می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تغذیه نامناسب
  • مشکلات گوارشی
  • حساسیت به گلوتن (بیماری سلیاک)
  • ارتفاع بالا


10)  ناخن‌های واشبرد

نام پزشکی: اونیکوتیلومانیا

اگر شیارها و برجستگی‌هایی در مرکز ناخن‌های شست خود مشاهده کردید، ممکن است به دلیل عادت کندن یا عقب‌زدن کوتیکول‌های ناخن باشد. بسیاری از افراد از این عادت خود آگاه نیستند. یک متخصص پوست می‌تواند به شما کمک کند این عادت را ترک کرده و اجازه دهد ناخن‌های سالم رشد کنند.


11)  کلوپینگ

نام پزشکی: کلوپینگ

ناخن‌های خمیده
این خمیدگی می‌تواند به تدریج آغاز شود و بسیاری افراد متوجه آن نشوند. با ادامه خمیدگی، انگشتان ممکن است متورم شوند و ناخن‌ها هنگام فشار دادن، حالتی اسفنجی پیدا کنند. اگر ناخن‌های شما شروع به خمیدگی کردند، بهتر است به یک متخصص پوست مراجعه کنید. این وضعیت می‌تواند ارثی باشد یا نشانه‌ای از بیماری‌های زیر باشد:

  • ریه
  • قلب
  • کبد
  • معده یا روده


12)   تغییر رنگ ناخن‌ها

تغییر رنگ ناخن‌ها می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری داخلی باشد. برخی از تغییرات رنگ و بیماری‌های مرتبط در جدول زیر آورده شده است:

بیماری یا مشکل سلامتی

رنگ

کمبود اکسیژن در جریان خون

ناخن‌های آبی

بیماری کبد، دیابت

ناخن‌های سفید

کم‌خونی

ناخن‌های رنگ‌پریده

بیماری کلیه

نصف صورتی، نصف سفید

بیماری ریه، عفونت ناخن

ناخن‌های زرد

لوپوس، بیماری قلبی، آلوپسی، آرتریت، درماتومیوزیت

نیم‌دایره‌های قرمز کدر

نشانه احتمالی مسمومیت

نیم‌دایره‌های آبی

مشاهده تغییرات رنگ ناخن همیشه به معنای بیماری نیست، اما بهتر است هر تغییری را با یک متخصص پوست بررسی کنید. متخصصان پوست دارای تخصص در تشخیص و درمان مشکلات پوست، مو و ناخن هستند و می‌توانند تشخیص دهند که تغییرات بی‌خطر است یا نیاز به بررسی‌های پزشکی دارد.

چگونه ناخن‌های خود را برای ملانوم بررسی کنید؟

متخصصان پوست توصیه می‌کنند هنگام بررسی ناخن‌ها برای ملانوم، به تغییرات زیر توجه داشته باشید:

  • وجود یک نوار تیره: این نوار ممکن است به صورت یک خط قهوه‌ای یا سیاه در ناخن ظاهر شود که اغلب روی شست دست یا انگشت بزرگ پا در سمت غالب بدن مشاهده می‌شود، اما می‌تواند در هر ناخنی نیز دیده شود.
  • تغییر رنگ پوست اطراف ناخن: اگر پوست اطراف ناخن تیره‌تر شود، ممکن است نشانه‌ای از ملانوم پیشرفته باشد.
  • جدا شدن ناخن از بستر خود: در این حالت، ناخن به تدریج از بستر ناخن جدا شده و لبه سفید رنگ آن طولانی‌تر از حالت طبیعی به نظر می‌رسد.
  • شکاف یا ترک در ناخن: گاهی ملانوم باعث ایجاد یک شکاف طولی در وسط ناخن می‌شود.
  • وجود توده یا گره در زیر ناخن: ممکن است متوجه ایجاد یک برآمدگی یا توده زیر ناخن شوید. همچنین ممکن است یک نوار رنگی روی ناخن ظاهر شود که می‌تواند پهن و نامنظم یا باریک و تیره باشد.
هشدار

ملانوم ناخن معمولاً در مراحل پیشرفته‌تر نسبت به ملانوم پوستی تشخیص داده می‌شود که این موضوع می‌تواند خطرات بیشتری برای سلامت فرد ایجاد کند. اگرهر گونه تغییر در ناخن‌های خود مشاهده کردید، به‌ویژه اگر یک نوار تیره جدید روی ناخن ایجاد شده است، حتماً برای بررسی دقیق به یک متخصص پوست مراجعه کنید.

نشانه‌هایی که می‌توانند ملانوم در پا باشند.

ملانوم، جدی‌ترین نوع سرطان پوست، معمولاً در نواحی از پوست که بیش از حد در معرض نور خورشید قرار گرفته‌اند، ایجاد می‌شود؛ اما این سرطان می‌تواند در مناطقی که به‌ندرت در معرض نور خورشید هستند، مانند پا نیز شکل بگیرد. از آنجا که اکثر افراد پای خود را از نظر علائم ملانوم بررسی نمی‌کنند، این سرطان اغلب تا زمانی که گسترش پیدا کند، تشخیص داده نمی‌شود.

در صورت گسترش، ملانوم می‌تواند کشنده باشد. اما با بررسی دقیق پاها، می‌توان آن را در مراحل اولیه تشخیص داد، زمانی که به‌خوبی قابل درمان است. در ادامه نکاتی را که برای شناسایی ملانوم روی پاهای خود باید بدانید، آورده‌ایم.

همه افراد باید پای خود را از نظر علائم ملانوم بررسی کنند.

افراد از هر نژاد و رنگی می‌توانند دچار ملانوم در پا شوند. در واقع، تقریباً به همان تعداد که ملانوم در پای افراد آفریقایی-آمریکایی دیده می‌شود، در افراد سفیدپوست نیز ظاهر می‌شود.
برای افراد دارای نژاد آفریقایی یا آسیایی، پاها و دست‌ها شایع‌ترین مکان‌هایی هستند که ملانوم در آن‌ها ظاهر می‌شود.

تمام قسمت‌های پاهای خود را بررسی کنید.

با بررسی کامل پاهای خود، می‌توانید ملانوم را زودتر شناسایی کنید. تصویر زیر نواحی‌ای را که باید بررسی کنید، نشان می‌دهد. به نقاطی که در گذشته آسیب دیده‌اند، دقت بیشتری داشته باشید. حتی اگر سال‌ها از آسیب‌دیدگی گذشته باشد، آن ناحیه را به‌دقت بررسی کنید.

تحقیقات نشان داده‌اند که آسیب‌دیدگی پا ممکن است خطر ابتلا به ملانوم را افزایش دهد. باب مارلی، خواننده افسانه‌ای سبک رگه، به ملانوم در پای خود مبتلا شد. گفته می‌شود که ملانوم او در محلی که هنگام بازی فوتبال آسیب دیده بود، آغاز شد. در نهایت، او بر اثر ملانوم جان خود را از دست داد.

به دنبال نشانه‌های ملانوم باشید

هنگامی که این نوع سرطان پوست در پا ایجاد می‌شود، ممکن است برخی از ویژگی‌های ABCDE ملانوم را مشاهده کنید، اما این احتمال نیز وجود دارد که ملانوم ظاهری متفاوت داشته باشد. علاوه بر تغییر شکل خال‌ها، ملانوم در پا ممکن است به شکل‌های زیر ظاهر شود:

  • یک خط قهوه‌ای یا سیاه عمودی در زیر ناخن پا
  • لکه یا رشد صورتی مایل به قرمز
  • یک لکه یا رشد جدید در ناحیه‌ای که پای شما آسیب دیده است
  • توده‌ای که به‌سرعت رشد می‌کند، به‌ویژه در جایی که قبلاً آسیب دیده‌اید.
  • زخمی که بهبود نمی‌یابد (یا زخمی که بهبود یافته و دوباره ظاهر می‌شود)
  • زخمی که شبیه زخم دیابتی به نظر می‌رسد.

گاهی اوقات، ملانوم در پا دردناک است، خونریزی دارد یا خارش پیدا می‌کند، اما همیشه این‌گونه نیست. خونریزی نیز معمولاً متناوب است و ممکن است متوقف شده و دوباره شروع شود.

ملانوم چگونه روی پا ظاهر می‌شود؟

ملانوم در زیر یک انگشت پا
در این تصویر، برخی از ویژگی‌های ABCDE ملانوم را می‌توان مشاهده کرد: نیمی از لکه با نیمه دیگر تفاوت دارد، حاشیه آن نامنظم است و رنگ آن در بخش‌های مختلف متفاوت است.

ملانوم در کف پا
در این تصویر نیز برخی از ویژگی‌های ABCDE ملانوم دیده می‌شود، مانند نامتقارن بودن و اندازه‌ای بزرگ‌تر از پاک‌کن انتهای مداد.

ملانوم در کف پا
در این تصویر، می‌توانید برخی از ویژگی‌های ABCDE ملانوم را مشاهده کنید، از جمله وجود بیش از یک رنگ، حاشیه نامنظم، و این که یک نیمه با نیمه دیگر متفاوت است.

ملانوم در زیر ناخن پا
ملانوم در پا و دست‌ها می‌تواند به‌صورت یک خط تیره عمودی (یا خطوطی مانند تصویر) در زیر ناخن شروع شود.

ملانوم روی پاشنه‌ای با پوست ضخیم‌شده
ممکن است ملانومی را مشاهده کنید که قهوه‌ای، سیاه، صورتی مایل به قرمز یا همرنگ پوست باشد و در هر شکلی ظاهر شود.

ملانوم ممکن است شبیه یک زخم باز باشد
اگر زخمی روی پای شما وجود دارد که بهبود نمی‌یابد، حتماً به یک متخصص پوست دارای بورد تخصصی مراجعه کنید تا مشخص شود که آیا این زخم، زخم ساده است یا سرطان پوست.

چرا باید به یک متخصص پوست مراجعه کنید؟

اگر در پای خود لکه، رشد غیرعادی یا زخمی را مشاهده کردید که ممکن است ملانوم باشد، باید به یک متخصص پوست مراجعه کنید که دارای بورد تخصصی باشد. ملانوم در پا ممکن است با مواردی مانند زگیل، تغییر رنگ طبیعی در زیر ناخن، پینه، زخم‌هایی که بهبود نمی‌یابند یا سایر مشکلات پوستی اشتباه گرفته شود.

یک متخصص پوست دارای بورد تخصصی، ابزارهای لازم را برای بررسی دقیق لکه‌های مشکوک روی پوست دارد. با استفاده از درموسکوپ یا لامپ وود، متخصص پوست می‌تواند الگوهایی را مشاهده کند که با چشم غیرمسلح دیده نمی‌شوند. مراجعه به متخصص پوست این اطمینان را به شما می‌دهد که تحت نظر پزشکی قرار دارید که بیشترین میزان آموزش و تجربه را در تشخیص سرطان پوست دارد.

چگونه پزشک متخصص انتخاب کنیم؟

در انجام یک رویه یا پروسیجر زیبایی، چه جراحی و چه غیر جراحی، می‌توان انتخاب صحیح پزشک را مهم‌ترین عامل رضایت و موفقیت از آن پروسیجر زیبایی دانست. گاهی ممکن است ما تمایل به انجام یک رویه زیبایی داشته باشیم و با مراجعه به پزشک متخصص متوجه شویم که اصلاً گزینه مناسبی برای آن روش نیستیم.

احتمالاً در مسیر جستجو و انتخاب پروسیجر مورد نظرمان با نام چند پزشک آشنا خواهیم شد؛ باید اطلاعات مربوط به تخصص آن پزشکانِ محترم را فقط از طریق سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی  استعلام بگیریم زیرا هنوز هیچ منبع رسمی دیگری در ایران وجود ندارد که به صورت صحیح تخصص‌های دقیق پزشکان محترم در آن ذکر شده باشد.

به یاد داشته باشیم که امن‌ترین محل برای استعلام تخصص درمانگران محترم از همین سامانه است. پروفایل‌های شبکه‌های اجتماعی و عناوین درج شده در آن‌ها، وب‌سایت‌ها و عناوین درج شده در آن‌ها، حتی در وب‌سایت زیست‌لاین و ... منبع جامع و مناسبی برای استعلام تخصص صحیح پزشکان نیستند. به عنوان مثال ممکن است ما در روندِ انتخاب پروسیجر زیباییمان متمایل شویم از فردی که پزشک زیبایی است کمک بگیریم اما زمانی که اطلاعات ایشان را در سازمان نظام پزشکی استعلام بگیریم عنوان دیگری را مشاهده کنیم؛ زیرا هنوز در ایران تخصصی به نام پزشک زیبایی وجود ندارد و عنوان پزشک زیبایی همسو با مدارک دانشگاهی نیست.

پس خواهشمندیم برای استعلام نام پزشک و تخصص ایشان به سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی مراجعه کنید.

نکته

مطالب این سایت صرفاً جهت اطلاع‌رسانی است و نباید به عنوان جایگزینی برای تشخیص، تجویز یا درمان پزشکی در نظر گرفته شود. برای مشکلات پزشکی، حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید.

اشتراک گذاری:

منابع

موضوعات مرتبط

دیدگاه کاربران