سپتوپلاستی بینی چیست و چگونه انجام میشود؟
سپتوم دیوارهای از جنس استخوان و غضروف است که بینی شما را به دو سوراخ جداگانه تقسیم میکند. هنگامی که سپتوم به یک طرف بینی شما جابهجا شود، به آن سپتوم انحرافی گفته میشود. برخی افراد با سپتوم انحرافی به دنیا میآیند، اما این وضعیت ممکن است به دلیل آسیب به بینی نیز ایجاد شود. بیشتر افراد با سپتوم انحرافی یک مجرای بینی بسیار کوچکتر از دیگری دارند که میتواند باعث دشواری در تنفس شود.
سایر علائم سپتوم انحرافی شامل خونریزی مکرر بینی و درد صورت است. تنها راه اصلاح سپتوم انحرافی جراحی است. سپتوپلاستی یک روش جراحی است که برای اصلاح سپتوم انحرافی انجام میشود. این جراحی سپتوم را صاف کرده و امکان جریان بهتر هوا از طریق بینی شما را فراهم میکند.
آمادگی برای سپتوپلاستی چگونه است؟
پزشک ممکن است از شما بخواهد دو هفته قبل از جراحی مصرف برخی داروها مانند آسپیرین، ایبوپروفن و دیگر رقیقکنندههای خون را متوقف کنید. این کار به کاهش خطر خونریزی بیش از حد در طول و بعد از جراحی کمک میکند. حتماً به پزشک خود اطلاع دهید اگر به دارویی خاص حساسیت دارید یا سابقه مشکلات خونریزی دارید.
در برخی موارد، سپتوپلاستی تحت بیحسی موضعی انجام میشود که ناحیه را بیحس کرده و از درد جلوگیری میکند. با این حال، بیشتر افراد این جراحی را تحت بیهوشی عمومی انجام میدهند، به این معنی که در طول جراحی در خواب هستند.
اگر قرار است تحت بیهوشی عمومی باشید، از نیمهشب شب قبل از جراحی چیزی نخورید یا ننوشید. این کار به جلوگیری از تهوع و استفراغ در صورت بروز حالت تهوع ناشی از بیهوشی در طول جراحی کمک میکند.
یک عضو خانواده یا دوست را همراه خود بیاورید که بتواند شما را پس از جراحی به خانه ببرد. بیهوشی عمومی ممکن است باعث خوابآلودگی شما پس از عمل شود و تا زمانی که اثرات آن به طور کامل از بین نرفته است، نباید رانندگی کنید.
پزشک ممکن است قبل از جراحی از بینی شما عکس بگیرد. مقایسه تصاویر قبل و بعد از عمل میتواند به شما کمک کند تا ببینید بینی شما چگونه تغییر کرده است.
مراحل سپتوپلاستی چگونه است؟
سپتوپلاستی معمولاً بسته به میزان پیچیدگی وضعیت بین ۳۰ تا ۹۰ دقیقه طول میکشد. شما تحت بیحسی موضعی یا عمومی خواهید بود، بسته به اینکه شما و پزشکتان چه تصمیمی گرفتهاید.
در یک روش معمول، جراح یک برش در یک طرف بینی شما ایجاد میکند تا به سپتوم دسترسی پیدا کند. سپس غشای مخاطی که پوشش محافظ سپتوم است، بلند میشود. پس از آن، سپتوم انحرافی به موقعیت درست خود منتقل میشود. هرگونه مانع مانند قطعات اضافی استخوان یا غضروف برداشته میشود. آخرین مرحله، بازگرداندن غشای مخاطی به محل اصلی خود است.
ممکن است برای نگهداشتن سپتوم و غشا در جای خود به بخیه نیاز باشد. با این حال، در برخی موارد قرار دادن پنبه در بینی کافی است.
خطرات احتمالی سپتوپلاستی چیست؟
برخی افراد ممکن است در صورت عدم رضایت از نتایج به جراحی دوم نیاز داشته باشند. سایر خطرات مرتبط با سپتوپلاستی نادر هستند، اما ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- خونریزی
- ایجاد اسکار
- سوراخ شدن سپتوم، که زمانی رخ میدهد که یک سوراخ در سپتوم ایجاد شود
- تغییر شکل بینی
- تغییر رنگ بینی
- کاهش حس بویایی
خونریزی بیش از حد و عفونت از خطرات ممکن هر جراحی هستند. تمیز نگهداشتن بینی و شستن مکرر دستها میتواند این خطرات را کاهش دهد.
بهبودی پس از سپتوپلاستی چگونه است؟
سپتوپلاستی معمولاً بهصورت یک عمل سرپایی انجام میشود، مگر اینکه عوارض عمدهای بروز کند. این بدان معناست که شما میتوانید در همان روز عمل، پس از رفع اثر بیهوشی، به خانه بروید. بینی شما متورم، دردناک و با پنبه بسته خواهد شد تا خونریزی کنترل شود. این پنبهها معمولاً یک یا دو روز پس از عمل برداشته میشوند. پزشک شما همچنین در صورت لزوم داروهای مسکن تجویز خواهد کرد.
پزشک احتمالاً از شما میخواهد که از مصرف آسپرین، ایبوپروفن و دیگر داروهایی که خون را رقیق میکنند، خودداری کنید. این اقدام به منظور کاهش خطر مشکلات خونریزی پس از عمل انجام میشود.
همچنین باید فعالیتهای بدنی خود را برای چند هفته پس از عمل محدود کنید تا ورم کاهش یابد و روند بهبودی تسریع شود که شامل اکثر انواع ورزشهای شدید مانند دویدن، وزنهبرداری و ورزشهای تماسی میشود. این فعالیتها میتوانند فشار خون را افزایش داده و منجر به خونریزی شدید شوند.
نکاتی برای بهبودی سریعتر:
- شبها سر خود را بالا نگه دارید تا ورم کاهش یابد.
- حداقل سه روز پس از عمل، از فین کردن خودداری کنید.
- لباسهایی بپوشید که از جلو دکمهدار هستند تا مجبور نباشید آنها را از روی سرتان بکشید.
چشمانداز پس از عمل سپتوپلاستی
زخمهای بینی شما بهسرعت بهبود مییابند و احتمالاً تنفس شما بهزودی پس از عمل بهبود پیدا خواهد کرد. با این حال، روند کلی بهبودی ممکن است کند باشد. غضروف و دیگر بافتهای بینی ممکن است تا یک سال طول بکشد تا به شکل جدید خود تثبیت شوند.
بیشتر افراد پس از عمل، علائم سابق را تجربه نمیکنند. با این حال، در برخی موارد، غضروف و بافتهای بینی ممکن است با گذشت زمان دوباره جابهجا شده و جریان هوا را در بینی مسدود کنند. این مسئله ممکن است نیاز به عمل دوم برای شکلدهی مجدد بینی و تیغه بینی داشته باشد.
مطالب این سایت صرفاً جهت اطلاعرسانی است و نباید به عنوان جایگزینی برای تشخیص، تجویز یا درمان پزشکی در نظر گرفته شود. برای مشکلات پزشکی، حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید.
دیدگاه کاربران