قبل از تزریق فیلر نسبت به چه مواردی باید آگاه بود؟
فیلرهای پوستی، موادی طبیعی یا سنتتیک هستند که در خطوط و بافت صورت تزریق میشوند تا چینوچروکها را کاهش دهند و حجم کاهشیافتهی صورت را بهدلیل افزایش سن بازیابی کنند.
این مواد که با نامهای دیگری مانند «فیلرهای پوستی»، «ایمپلنتهای قابل تزریق»، «فیلر چینوچروک» و «فیلر بافت نرم» نیز شناخته میشوند، برای رفع خطوط لبخند، برجستهسازی گونه و لب و از بین بردن جای جوش و آکنه مورد استفاده قرار میگیرند. بیشتر فیلرهای پوستی قابل جذب هستند، بنابراین نتایج حاصل از آنها موقتی بوده و بسته به نوع محصول و شرایط فردی، از چند ماه تا چند سال ماندگاری دارند. برخی فیلرها دائمی محسوب میشوند و تا چند سال دوام دارند.
انواع رایج فیلرهای پوستی چیست؟
در بازار انواع زیادی از فیلرها وجود دارد. بهگفته آکادمی درماتولوژی آمریکا (AAD)، برخی فیلرها نتایج آنی ایجاد میکنند، در حالی که برخی دیگر نیاز به چند جلسه درمان دارند تا نتایج بهینه حاصل شود.
- اسید هیالورونیک (HA)
این ماده ژلمانند بهطور طبیعی در بدن وجود دارد و برای حجمدهی به مناطقی مانند گونهها و صاف کردن چینوچروکها، بهویژه اطراف چشم، لب و پیشانی استفاده میشود. از برندهای معروف آن میتوان به Juvederm و Restylane اشاره کرد. بدن بهتدریج این ماده را جذب کرده و نتایج آن بین ۶ تا ۱۲ ماه ماندگاری دارند، اما پیشرفتهای اخیر این فیلرها را تا ۱۲ ماه یا بیشتر نیز ماندگار کرده است.
- کلسیم هیدروکسیلاپاتیت (CaHA)
این فیلر حاوی ذرات ریز کلسیم است که درون یک ژل تزریقی قرار گرفتهاند. CaHA غلیظتر از HA است و برای چینوچروکهای عمیقتر مناسبتر است. نتایج آن که با برند Radiesse شناخته میشود، تا یک سال ماندگاری دارند.
- پلیاللاکتیک اسید (Poly-L-lactic acid)
این ماده بهجای پر کردن چینوچروکها، پوست را به تولید کلاژن تحریک میکند. این فیلر که با برند Sculptra Aesthetic عرضه میشود، بهتدریج نتیجه میدهد و نتایج آن دستکم دو سال دوام میآورند و در دسته فیلرهای نیمهدائمی قرار میگیرد.
- پلیمتیل متاکریلات (PMMA)
این فیلر حاوی میکروسفرهایی است که همراه با کلاژن به پوست حجم میدهند. اگرچه برند Bellafill آن دائمی محسوب میشود و تا پنج سال ماندگار است، اما بهدلیل احتمال بروز مشکلاتی مانند عفونت و برآمدگی، اغلب انتخاب اول پزشکان نیست.
- تزریق چربیِ خود بیمار (پیوند چربی)
در این روش، چربی از بخشهایی از بدن مانند باسن برداشته و به نواحی موردنظر صورت تزریق میشود. چربی با استفاده از لیپوساکشن استخراج میشود و نیاز به استراحت پس از انجام پیوند چربی ممکن است یک تا دو هفته طول بکشد. این روش نتایج طولانیمدت به همراه دارد.
عوارض جانبی فیلرهای پوستی چیست؟
بهگفته آکادمی درماتولوژی آمریکا، عوارض جانبی ممکن است بلافاصله پس از تزریق در اطراف محل تزریق ظاهر شوند، اما معمولاً طی ۷ تا ۱۴ روز برطرف میشوند:
- سرخی
- تورم
- درد
- کبودی
- خارش
- راش پوستی
با وجود نادر بودن این عوارض، آگاهی از آنها ضروری است:
- عفونت
- نشت فیلر از محل تزریق
- بروز برآمدگی که ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد
- گرانولوما، نوعی واکنش التهابی نسبت به فیلر
- جابجایی فیلر
- آسیب به عروق خونی
- کوری، به دلیل تزریق فیلر در شریان و انسداد جریان خون به سمت چشمها
- مرگ بافت به دلیل انسداد جریان خون
چه اقدامات احتیاطی را در تزریق فیلر باید مد نظر داشت؟
با رعایت این نکات احتیاطی میتوانید امنیت خود را افزایش دهید:
- به متخصص درماتولوژی یا جراح پلاستیک معتبر مراجعه کنید.
- تزریق فیلر باید در محیطهای پزشکی انجام شود.
- سابقه کاری فرد ارائهدهنده خدمات را بررسی کنید و از نوع فیلر استفادهشده اطلاع یابید.
- فیلرها را از منابع معتبر و دارای تاییدیه خریداری کنید و از بستهبندیهای بهداشتی اطمینان حاصل کنید.
- از تزریق فیلرهای آنلاین خودداری کنید.
- مطمئن شوید فیلر مورد تایید FDA باشد.
- ترکیبات فیلر را بررسی کنید و در صورت داشتن حساسیت از تزریق خودداری کنید.
- داروها و مکملهای خود را به پزشک اطلاع دهید.
در چه شرایطی از فیلرهای پوستی نباید استفاده کرد؟
- تورم پوستی (ناشی از راش، آکنه فعال و غیره)
- حساسیت به یکی از مواد فیلر
- اختلالات انعقادی خون
- بارداری، شیردهی یا زیر ۱۸ سال بودن
- مستعد به جای زخم بودن (مانند گوشت اضافی)
جایگزینهای فیلرهای پوستی کدامند؟
روشهای زیبایی متعددی برای مقابله با علائم پیری و چینوچروکها وجود دارند:
- لوسیونهای موضعی: میتوانند سلولهای پوستی را افزایش داده و خطوط نازک را کاهش دهند.
- میکرودرم ابریژن: ابزاری که ذرات ریز تراشندهای را روی پوست اسپری کرده و لایهبرداری میکند.
- درم ابریژن: با برداشتن لایهرویی پوست، آن را صافتر و نرمتر میکند.
- لایهبردارهای شیمیایی: به پوست کمک میکنند تا لایهی مرده خارجی را جدا کرده و لایهی تازهتری را آشکار کند.
خلاصه
فیلرهای تأییدشده FDA که توسط متخصصان استفاده میشوند، عموماً ایمن هستند. پزشکان توصیه میکنند پس از تزریق، محل تزریق ماساژ داده نشود و در معرض سرما یا گرمای شدید قرار نگیرد. در صورت بروز علائم غیرعادی مانند تب، ترشح چرک، یا مشکلات بینایی و تنفسی، به پزشک مراجعه کنید و در صورت نیاز به مراقبت اورژانسی، بلافاصله اقدام کنید.
چگونه پزشک متخصص انتخاب کنیم؟
در انجام یک رویه یا پروسیجر زیبایی، چه جراحی و چه غیر جراحی، میتوان انتخاب صحیح پزشک را مهمترین عامل رضایت و موفقیت از آن پروسیجر زیبایی دانست. گاهی ممکن است ما تمایل به انجام یک رویه زیبایی داشته باشیم و با مراجعه به پزشک متخصص متوجه شویم که اصلاً گزینه مناسبی برای آن روش نیستیم.
احتمالاً در مسیر جستجو و انتخاب پروسیجر مورد نظرمان با نام چند پزشک آشنا خواهیم شد؛ باید اطلاعات مربوط به تخصص آن پزشکانِ محترم را فقط از طریق سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی استعلام بگیریم زیرا هنوز هیچ منبع رسمی دیگری در ایران وجود ندارد که به صورت صحیح تخصصهای دقیق پزشکان محترم در آن ذکر شده باشد.
به یاد داشته باشیم که امنترین محل برای استعلام تخصص درمانگران محترم از همین سامانه است. پروفایلهای شبکههای اجتماعی و عناوین درج شده در آنها، وبسایتها و عناوین درج شده در آنها، حتی در وبسایت زیستلاین و ... منبع جامع و مناسبی برای استعلام تخصص صحیح پزشکان نیستند. به عنوان مثال ممکن است ما در روندِ انتخاب پروسیجر زیباییمان متمایل شویم از فردی که پزشک زیبایی است کمک بگیریم اما زمانی که اطلاعات ایشان را در سازمان نظام پزشکی استعلام بگیریم عنوان دیگری را مشاهده کنیم؛ زیرا هنوز در ایران تخصصی به نام پزشک زیبایی وجود ندارد و عنوان پزشک زیبایی همسو با مدارک دانشگاهی نیست.
پس خواهشمندیم برای استعلام نام پزشک و تخصص ایشان به سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی مراجعه کنید.
منابع
- Side Effects of Facial Fillers
https://www.healthline.com/health/facial-fillers-side-effects