جینوپلاستی چیست؟ عللِ انجام جراحی چانه و روند انجام آن

جینوپلاستی چیست؟ عللِ انجام جراحی چانه و روند انجام آن جینوپلاستی چیست؟ عللِ انجام جراحی چانه و روند انجام آن
زمان مورد نیاز برای مطالعه: 7 دقیقه

به جراحی چانه، جنیوپلاستی می‎گویند. این عمل معمولاً توسط فوق تخصصجراحی پلاستیک یا جراحان فک و صورت انجام می‎شود. جنیوپلاستی در واقع یک جراحی زیبایی است و اغلب افراد آن را برای بهبود وضعیت ظاهری خود انجام می‎دهند، نه به دلیل یک مشکل پزشکی؛ به همین دلیل، معمولا هزینه‎های جنیوپلاستی تحت پوشش بیمه نیست.

افراد به چه دلایلی جراحی چانه انجام می‌دهند؟

این جراحی به دلایل مختلفی انجام می‌شود، از جمله:

  •  پیشروی چانه به جلو
  •  عقب بودن چانه
  • چانههای نامتقارن
  •  بلند کردن یا کوتاه کردن چانه

انواع جنیوپلاستی کدامند؟

دو نوع جنیوپلاستی وجود دارد: جنیوپلاستی استخوانی (اسلایدینگ) و ایمپلنت چانه

 جنیوپلاستی استخوانی یا اسلایدینگ

در جنیوپلاستی اسلایدینگ، جراح با استفاده از اره جراحی، استخوان چانه را از فک جدا کرده و آن را جابه‌جا می‌کند تا ظاهر چانه را اصلاح کند. به این عمل جنیوپلاستی استخوانی گفته می‌شود.

این نوع از جنیوپلاستی برای افرادی که رتروژنی شدید دارند یا چانه آنها نسبت به بقیه صورتشان عقبتر است، توصیه میشود. این روش همچنین میتواند به اصلاح چانههایی که بیش از حد جلو هستند، کمک کند.

ایمپلنت چانه

از ایمپلنت چانه برای تغییر شکل، افزایش اندازه یا جلو بردن چانه استفاده میشود و میتوان آن را از طریق جراحی یا تزریق انجام داد.

عمل جراحی بزرگ کردن چانه با استفاده از ایمپلنت و اتصال آن به استخوان فک صورت میگیرد. ایمپلنتهای آلوپلاستیک (آنهایی که از مواد مصنوعی ساخته شدهاند) رایجترین نوع ایمپلنت‌های چانه هستند.

افزایش حجم چانه با روش غیرجراحی با استفاده از تزریق فیلرهایی مانند چربی بدن، انجام میشود.

هزینه عمل جنیوپلاستی به چه مواردی بستگی دارد؟

هزینه این جراحی برای هر فرد متفاوت است. مواردی که میتواند بر آن تأثیر بگذارد عبارتند از:

  •  میزان تجربه جراح متخصص
  •  میزان جابهجایی استخوان‌های فک
  •  اندازه ایمپلنت
  • موادی که ایمپلنت از آن ساخته شده است.

 روند جراحی جنیوپلاستی اسلایدینگ یا استخوانی چگونه است؟

این روش معمولاً در بیمارستان انجام میشود و نیاز به بیهوشی عمومی دارد.

ابتدا، جراح لب پایینی شما را به سمت پایین میکشد و در لثه دندانهای پایینی برشی ایجاد می‌کند وسپس بافت نرم را از استخوان چانه جدا می‌کند. در این مرحله جراح از یک اره جراحی برای ایجاد یک برش عمودی کوچک در چانه استفاده میکند. این برش به جراح کمک می‌کند تا مطمئن شود که استخوان فک هنگام حرکت به جلو یا عقب صاف میماند.

سپس جراح یک برش افقی در امتداد استخوان چانه ایجاد میکند. اگر لازم باشد که چانه به عقب برود یا کوچکتر شود، جراح یک قطعه از استخوان را نیز برش میدهد و آن را به جلو یا عقب می‌کشد و از پیچ‌ و احتمالاً یک صفحه فلزی برای ثابت نگه‌داشتن استخوان‌ها استفاده می‌کند.

برای بلندتر کردن چانه، جراح استخوان را با فاصله، بین فک و چانه قرار می‌دهد. با گذشت زمان استخوانها رشد کرده و این شکاف را پر میکنند.

برای کوتاه‌تر کردن چانه‌، گوه‌های استخوان را برمی‌دارند و چانه را دوباره به استخوان فک متصل میکنند.

اگر قرار است چانه به سمت جلو حرکت داده شود، ممکن است جراح یک پله در استخوان ایجاد کند، این استخوانهای پلهای شکل معمولاً در خانم‌ها بیشتر از آقایان دیده می‌شود، زیرا موهای صورت خانمها کم است به همین دلیل جراح مقداری از استخوان را میتراشد تا کمتر دیده شود.

در انتها محل برشها با استفاده از بخیه بسته میشود و سپس جراح با استفاده از یک نوار کشمانند قسمت بیرونی دهان و چانه را ثابت میکند تا در طی دوره بهبودی حرکت نکند.

مراقبتهای بعد از جراحی چیست؟

پس از جراحی، معمولا به مدت دو روز از آنتی بیوتیکهای خوراکی استفاده شود. معمولا دستورالعمل‌های زیر به شما پیشنهاد می‌شود مگر اینکه پزشک شما تشخیص دیگری داشته باشد پس مشاوره با تیم جراحیتان اولویت باشد.

درصورتیکه احساس کردید میتوانید غذا بخورید، استفاده از غذاهای نرم و مایع بلامانع است ولی بعد از هر وعده غذایی باید دهان خود را با آب یا دهانشویه ضدعفونی کنید.

پس از سه تا پنج روز، می‌توانید پانسمان زخم و نوار فشاری خود را بازکنید و به روال زندگی خود بازگردید. تا ده روز اول بعد از جراحی ورزش نکنید و شش تا هشت ماه بعد از جراحی از انجام ورزشهایی که ممکن است در طی آنها ضربهای به صورت شما بخورد، بپرهیزید.

همچنین بعد از جراحی ممکن است شاهد تورم، قرمزی یا کبودی در محل تحت درمان باشید که معمولاً پس از چند روز از بین می‌روند. اگر متوجه هر یک از موارد زیر شدید، باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:

  •  تب 38 درجه سانتیگراد یا بالاتر
  • کبودی، قرمزی یا تورم که در عرض یک هفته از بین نرود.
  • استشمام بوی بد از زخم
  •  ترشحات زرد رنگ یا سبز رنگ
  • خونریزی که با فشار خفیف نمیتوان آن را متوقف کرد.

جراحی ایمپلنت چانه چگونه است؟

برای ایمپلنت چانه، جراح داخل دهان یا زیر چانه شما را برش می‌دهد. معمولاً قبل از جراحی، جراح، ایمپلنت را به اندازه و شکل مناسب تراش میدهد تا برای قرار دادن در چانه آماده باشد. انواع مختلفی از آلوپلاستیکها برای ایمپلنت چانه استفاده میشود، مانند سیلیکون، تفلون و مدپور. مدپور یک ماده جدید است که اخیراً طرفداران زیادی پیدا کرده است زیرا دارای منافذی است که بافت بدن به آنها متصل میشود ولی به طور کلی ایمپلنتها با استفاده از پیچ به استخوان متصل می‌شوند.

پس از انجام ایمپلنت، جراح محل برشها را بخیه می‌زند. این روش میتواند از 30 دقیقه تا سه ساعت طول بکشد.

برای انجام ایمپلنت بدون جراحی، معمولاً جراح پس از لیپوساکشن، فیلرهای پوستی یا مقداری از چربی بدن را در محل چانه تزریق می‌کند.

مراقبتهای بعد از جراحی ایمپلنت چانه چگونه است؟

فیلرها با استفاده از سوزن تزریق می شوند و معمولاً جای زخمی از خود به جا نمی‌گذارند و دوران نقاهت طولانی هم ندارند. طول دوره نقاهت ایمپلنت‌هایی که با استفاده از جراحی در چانه کار گذاشته می‌شود مشابه جنیوپلاستی استخوانی است زیرا بافت باید زمان لازم برای اتصال به ایمپلنت را داشته باشد. معمولاً بخیههایی که در دهان زده می‌شوند، قابل جذب هستند و نیازی به کشیدن ندارند.

به محض اینکه احساس راحتی کردید، می‌توانید شروع به خوردن غذاهای نرم یا مایع کنید. حتماً بعد از هر وعده غذایی با آب یا دهانشویه، دهان خود را ضدعفونی کنید.

عوارض جانبی جراحی‌های چانه چیست؟

عوارض جنیوپلاستی عبارتند از:

  •  عفونت
  •  واکنش آلرژیک به ایمپلنت
  • پس زدن ایمپلنت
  •  حساسیت به پیچها
  •  آسیب عصبی که باعث بیحسی دهان یا لب میشود.

 چگونه پزشک متخصص انتخاب کنیم؟

در انجام یک رویه یا پروسیجر زیبایی، چه جراحی و چه غیر جراحی، می‌توان انتخاب صحیح پزشک را مهم‌ترین عامل رضایت و موفقیت از آن پروسیجر زیبایی دانست. گاهی ممکن است ما تمایل به انجام یک رویه زیبایی داشته باشیم و با مراجعه به پزشک متخصص متوجه شویم که اصلاً گزینه مناسبی برای آن روش نیستیم.

احتمالاً در مسیر جستجو و انتخاب پروسیجر مورد نظرمان با نام چند پزشک آشنا خواهیم شد؛ باید اطلاعات مربوط به تخصص آن پزشکانِ محترم را فقط از طریق سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی  استعلام بگیریم زیرا هنوز هیچ منبع رسمی دیگری در ایران وجود ندارد که به صورت صحیح تخصص‌های دقیق پزشکان محترم در آن ذکر شده باشد.

به یاد داشته باشیم که امن‌ترین محل برای استعلام تخصص درمانگران محترم از همین سامانه است. پروفایل‌های شبکه‌های اجتماعی و عناوین درج شده در آن‌ها، وب‌سایت‌ها و عناوین درج شده در آن‌ها، حتی در وب‌سایت زیست‌لاین و ... منبع جامع و مناسبی برای استعلام تخصص صحیح پزشکان نیستند. به عنوان مثال ممکن است ما در روندِ انتخاب پروسیجر زیباییمان متمایل شویم از فردی که پزشک زیبایی است کمک بگیریم اما زمانی که اطلاعات ایشان را در سازمان نظام پزشکی استعلام بگیریم عنوان دیگری را مشاهده کنیم؛ زیرا هنوز در ایران تخصصی به نام پزشک زیبایی وجود ندارد و عنوان پزشک زیبایی همسو با مدارک دانشگاهی نیست.

پس خواهشمندیم برای استعلام نام پزشک و تخصص ایشان به سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی مراجعه کنید.

اشتراک گذاری:

منابع