جراحی برداشتن خالهای غولآسا چیست؟
کودکان ممکن است با خالهای رنگدانهای به نام «نووس مادرزادی» (Congenital Nevi) متولد شوند. این خالها نمایانگر تکثیر سلولهای رنگدانهساز پوست به نام «ملانوسیتها» هستند. خالهای مادرزادی ملانوسیتی میتوانند از نظر اندازه و شکل بسیار متنوع باشند. اندازه آنها ممکن است بسیار کوچک و بیاهمیت به نظر برسد یا بسیار بزرگ بوده و بخشهای گستردهای از بدن را بپوشاند.
خالهای مادرزادی کوچک، کمتر از ۱.۵ سانتیمتر اندازه دارند، در حالی که خالهای غولآسا (Giant Nevi) در زمان تولد ۲۰ سانتیمتر یا بیشتر هستند. هدف از جراحی برداشتن خالهای غولآسا، حذف کامل خال یا حداقل حذف بخش زیادی از آن است.
علت و ظاهر خالهای غولآسا
خال مادرزادی، از جمله خالهای غولآسا، معمولاً به صورت تصادفی و غیرقابل پیشبینی ایجاد میشود. خالهای مادرزادی کوچک در هر ۱ از ۱۰۰ تولد دیده میشوند، در حالی که خالهای غولآسا بسیار نادرتر هستند و در هر ۲۰۰۰۰ تولد رخ میدهند. این خالها (که با نام خالهای ملانوسیتی نیز شناخته میشوند) معمولاً قهوهای رنگ هستند. این رنگ ممکن است یکنواخت یا بسیار نامنظم باشد، به طوری که نواحی تیرهتر و روشنتر در کنار هم قرار گیرند.
خالهای مادرزادی ممکن است نواحی ضخیم یا برجسته داشته باشند، تفاوت در بافت داشته باشند و رشد موی بیش از حد نشان دهند. به دلیل رشد زیاد مو، گاهی به این ضایعات «خالهای غولآسای مودار» نیز گفته میشود. خالهای غولآسای مادرزادی ممکن است در هر نقطهای از بدن ظاهر شوند، اما بیشتر در ناحیه تنه، شامل پشت، شکم، باسن و رانها دیده میشوند. پوست سر و صورت نیز معمولاً درگیر هستند.
در موارد نادر، برخی از کودکان با خالهای غولآسای مادرزادی دارای درگیری عمیقتر بافتها به نام «ملانوزیس نوروکوتانه» (Neurocutaneous Melanosis) هستند. در این شرایط، ملانوسیتها در مغز و نخاع در مراحل اولیه رشد جنینی تکثیر یافتهاند. این وضعیت معمولاً با یک ضایعه بزرگ در پوست سر یا تنه و چندین ضایعه کوچک همراه است. این کودکان ممکن است با افزایش فشار داخل جمجمه، تشنج یا مشکلات عصبی دیگر مواجه شوند. اگر این شرایط مشکوک باشد، انجام MRI به تشخیص کمک میکند.
خالهای مادرزادی به طور بالقوه خطر تغییر بدخیمی دارند. خالهای مادرزادی کوچک و متوسط خطر بسیار کمی (کمتر از ۱٪) برای تبدیل به بدخیمی دارند. اما خالهای بزرگ و غولآسا در طول عمر کودک خطر بیشتری (حدود ۵ تا ۱۰٪) دارند. با رسیدن کودک به بلوغ، این خالها ممکن است دچار تغییراتی مانند ضخیم شدن، تیره شدن یا زخم شوند که ظاهر آنها را بدتر میکند.
مدیریت خالهای غولآسا
مدیریت خالهای غولآسا به دلیل اندازه بزرگ آنها میتواند چالشبرانگیز باشد. معمولاً نیاز به حذف ضایعه به دلایل پزشکی و زیبایی وجود دارد. اندازه بزرگ این ضایعات اغلب اجازه حذف یکباره را نمیدهد و برای ترمیم زخم ایجاد شده نیاز به تکنیکهای پیشرفتهای مانند "توسعه بافت" (Tissue Expansion) و "پیوند" (Grafting) است.
چه کسانی کاندیدای مناسب برای جراحی برداشتن خالهای غولآسا هستند؟
به طور کلی، کودکانی که با خالهای مادرزادی ملانوسیتی متولد میشوند باید به صورت منظم توسط متخصص پوست بررسی شوند تا تغییرات مشکوک در ضایعه کنترل شود. در صورت نیاز، متخصص پوست ممکن است کودک را برای مشاوره جراحی به جراح پلاستیک ارجاع دهد.
معمولاً جراحی برای ضایعاتی که دچار زخم، خارش شدید یا تغییرات غیرمعمول در اندازه، شکل یا بافت شدهاند توصیه میشود. همچنین در مواردی که خانواده از ظاهر ضایعه ناراضی هستند، جراحی به دلایل زیبایی نیز انجام میشود.
هزینه جراحی برداشتن خال غولآسا
هزینه جراحی به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله اندازه و محل ضایعه و تکنیکهای مورد استفاده برای برداشتن و بازسازی پوست. هزینهها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- دستمزد جراح
- هزینههای بیمارستان یا مرکز جراحی
- هزینههای بیهوشی
- داروهای تجویز شده
- بانداژهای پس از عمل و لوازم مراقبتی دیگر
برداشتن خالهای بزرگ (Giant Nevi)
نیاز به چندین جراحی
معمولاً برای برداشتن کامل یا تقریباً کامل خالهای بزرگ، انجام بیش از یک جراحی ضروری است. از آنجا که برداشتن این خالها شامل حذف ضایعهای است که ممکن است سرطانی باشد و بازسازی ناحیه مورد نظر را در پی دارد، طرحهای بیمه درمانی معمولاً هزینههای جراحی برداشتن خالهای بزرگ را پوشش میدهند. با این حال، پوشش بیمهای ممکن است بین شرکتهای بیمه متفاوت باشد و شامل الزامات پیشتأیید، مدت اقامت در بیمارستان و پوشش خدمات جانبی مانند فیزیوتراپی باشد.
انتخاب جراح پلاستیک معتبر
هنگام انتخاب جراح پلاستیک دارای بورد تخصصی برای جراحی برداشتن خالهای بزرگ، تجربه جراح و راحتی شما با او به همان اندازه هزینه نهایی جراحی اهمیت دارد.
انتظارات از جلسه مشاوره
موفقیت و ایمنی جراحی برداشتن خالهای بزرگ از یک مشاوره دقیق با جراح پلاستیک آغاز میشود و به صداقت کامل شما بستگی دارد.
در طول مشاوره باید آماده باشید که درباره موارد زیر صحبت کنید:
- اهداف جراحی شما
- گزینههای موجود برای برداشتن خال و بازسازی ناحیه
- شرایط پزشکی، آلرژیهای دارویی و درمانهای پزشکی
- داروهای فعلی، مکملهای ویتامینی، گیاهی، الکل، دخانیات و مصرف مواد مخدر
- جراحیهای قبلی
جراح پلاستیک شما همچنین موارد زیر را انجام خواهد داد:
- ارزیابی وضعیت سلامت عمومی و هرگونه بیماری یا عوامل خطر
- معاینه شکم شما یا فرزندتان
- تهیه عکسهای قبل از عمل
- بحث درباره گزینههای درمانی و توصیه به یک برنامه درمانی
- توضیح نتایج احتمالی جراحی و هرگونه خطر یا عارضه ممکن
سوالاتی که باید از جراح پلاستیک بپرسید:
برای اطمینان از تصمیمگیری آگاهانه درباره جراحی، این چکلیست را همراه خود داشته باشید:
- آیا شما توسط بورد تخصصی جراحی پلاستیک تأیید شدهاید؟
- آیا به طور تخصصی در زمینه جراحی پلاستیک آموزش دیدهاید؟
- چه مدت تجربه جراحی پلاستیک دارید؟
- آیا دارای مجوز انجام این جراحی در بیمارستان هستید؟ اگر بله، در کدام بیمارستانها؟
- آیا من یا فرزندم کاندید مناسبی برای این جراحی هستیم؟
- چه انتظاراتی باید داشته باشم تا نتایج بهتری حاصل شود؟
- چه تکنیک جراحیای توصیه میشود؟
- دوره بهبودی چقدر طول خواهد کشید و چه نوع کمکی نیاز خواهد بود؟
- خطرات و عوارض احتمالی چیست؟
- چگونه با عوارض احتمالی برخورد خواهد شد؟
- نتیجه نهایی چگونه به نظر خواهد رسید؟
- در صورت نارضایتی از نتیجه نهایی، چه گزینههایی وجود دارد؟
- آیا میتوانم عکسهای قبل و بعد از بیماران قبلی شما را ببینم؟
خطرات جراحی برداشتن خالهای بزرگ
تصمیم به برداشتن خال بزرگ مادرزادی باید با مشورت دقیق با یک جراح پلاستیک مجرب گرفته شود. جراح پلاستیک شما بهطور کامل خطرات مرتبط با جراحی را توضیح خواهد داد.
خطرات احتمالی جراحی شامل موارد زیر است:
- خطرات بیهوشی
- عدم تقارن
- خونریزی
- ترومبوز ورید عمقی، عوارض قلبی و ریوی
- تجمع مایع (سروما)
- هماتوم
- عفونت
- بیحسی یا تغییر حس پوستی
- درد مداوم
- بهبود نامناسب برشها
- نیاز به جراحی تجدیدنظر
- عود یا برداشتن ناقص ضایعه
- تغییر رنگ پوست و تورم طولانیمدت
- از دست دادن پوست
- نتیجه زیبایی کمتر از حد مطلوب
- باقیماندن جای زخم نامطلوب
آمادگی برای جراحی
پیش از جراحی برداشتن خال بزرگ، جراح ممکن است توصیه کند:
- انجام آزمایشهای آزمایشگاهی یا رادیوگرافیک
- مصرف داروهای خاص یا تنظیم داروهای فعلی
- اجتناب از مصرف آسپرین، داروهای ضدالتهابی و مکملهای گیاهی به دلیل افزایش خطر خونریزی
محل انجام جراحی
این جراحی معمولاً در بیمارستان یا مرکز جراحی مجاز انجام میشود و به احتمال زیاد از بیهوشی عمومی استفاده خواهد شد. کودکان پس از جراحی باید در خانه تحت نظارت دقیق قرار گیرند تا روند بهبود و ریکاوری از بیهوشی بهدرستی طی شود.
تکنیکهای برداشتن خالهای غولپیکر (Giant Nevi)
چندین تکنیک جراحی پلاستیک مختلف برای برداشتن خالهای با اندازههای متفاوت استفاده میشود. برای برداشتن خالهای غولپیکر بهطور معمول از یکی از سه روش زیر استفاده میشود:
- برداشت سریالی (Serial Excision)
- برداشت و پیوند (Excision and Grafting)
- گسترش بافتی (Tissue Expansion)
برداشت سریالی
این روش شامل برداشت یک بخش از ضایعه با بستن اولیه زخم است و پس از آن، جراحی یا جراحیهای مشابه دیگری برای برداشتن باقیمانده ضایعه انجام میشود. بین هر مرحله جراحی به بیمار اجازه داده میشود که بهبود یابد تا زخمها و بافتها نرم شده یا کشیده شوند تا امکان برداشت مجدد بدون ایجاد کشش بیش از حد در ناحیه بخیه فراهم شود.
برداشت و پیوند
این روش شامل برداشتن تمام یا بیشتر ضایعه و بستن نقص پوستی با استفاده از پیوند پوست از بدن بیمار یا جایگزینهای پوستی است. این تکنیک امکان برداشتن سریع بافت غیرطبیعی را با تعداد جراحیهای کمتر فراهم میکند، اما ممکن است به قیمت بستن زخم به صورت غیرزیبایی تمام شود. پیوند پوست میتواند جای زخمهای بیشتری بهجا بگذارد و ممکن است زمان بهبودی پس از جراحی را طولانیتر کند.
گسترش بافتی
این تکنیک برای رشد پوست اضافی بهمنظور استفاده بهعنوان فلپ پوستی یا پیوند پوستی با ضخامت کامل ابداع شده است. در طی گسترش بافتی، یک یا چند بالن سیلیکونی در زیر پوست قرار داده شده و بهتدریج با آب پر میشوند تا رشد پوست مطلوب حاصل شود. با گسترش پوست طبیعی مجاور خال، میتوان بخشی یا تمام خال را برداشت و سپس از پوست اضافی برای جایگزینی بافت برداشته شده و بستن نقص استفاده کرد. بسته به اندازه ضایعه، ممکن است این فرآیند نیاز به تکرار داشته باشد.
استفاده ترکیبی از تکنیکها
گاهی این تکنیکها بهطور ترکیبی برای درمان استفاده میشوند. برای مثال، ممکن است ابتدا ضایعه بزرگ بهصورت سریالی برداشته شود تا اندازه آن کاهش یابد، سپس در صورت کشیده شدن بیش از حد پوست، از روش برداشت و پیوند یا گسترش بافتی برای تکمیل فرآیند استفاده شود.
جراح شما گزینههای جراحی ممکن را با شما مطرح کرده و به شما کمک خواهد کرد تا بهترین روش جراحی و نتایج احتمالی را تعیین کنید.
مراحل جراحی برداشتن خال غولپیکر
مرحله 1 - بیهوشی
برای اطمینان از راحتی بیمار در طی جراحی، از داروها استفاده میشود. گزینهها شامل آرامبخشی داخل وریدی و بیهوشی عمومی است. پزشک بهترین گزینه را برای شما یا فرزندتان توصیه خواهد کرد.
مرحله 2 - برش
برای برداشتن خال غولپیکر مادرزادی، برشهایی در اطراف لبه ضایعه با حاشیه کوچکی از بافت طبیعی انجام میشود تا از برداشت کامل ضایعه اطمینان حاصل شود. پوست درگیر بهطور کامل از طریق پوست و به بافتهای زیرجلدی برداشته میشود. ضایعه بهمنظور بررسی پاتولوژی ارسال میشود تا اطمینان حاصل شود که ضایعه در زمان برداشت خوشخیم بوده است.
مرحله 3 - بستن برشها
بستن برشها میتواند با بخیههای قابل جذب یا غیرقابل جذب یا با گیرههای پوستی انجام شود. معمولاً از چندین لایه بخیه استفاده میشود، بهطوری که تنها بخشی از آنها در انتهای جراحی قابل مشاهده است و بقیه زیر پوست پنهان میمانند. محل برشها در پایان با چسب، نوار یا بانداژ پوشانده میشود. در صورت لزوم، از باندهای الاستیک یا آتل برای محافظت بیشتر استفاده میشود.
مرحله 4 - نتایج
جراحی برای برداشتن خال مادرزادی در نهایت منجر به ناحیهای با کانتور طبیعی یا تقریباً طبیعی بدون وجود ضایعه قهوهای بزرگ میشود. با گذشت زمان، جای زخمها محو میشود.
مراقبتهای پس از جراحی برداشتن خال غولپیکر
پس از جراحی، از پانسمانهای گاز یا بانداژهای دیگر برای پوشاندن برشها استفاده میشود. ممکن است از باند الاستیک یا آتل برای کاهش تورم و جلوگیری از حرکت بیش از حد در ناحیه جراحی استفاده شود.
مراقبتهای پس از جراحی شامل:
- مراقبت از محل جراحی
- مصرف داروها برای کاهش درد، تسریع بهبود و کاهش خطر عفونت
- مراقبتهای خاص در مورد محل جراحی یا سلامت عمومی
- محدودیتهای فعالیت برای بهبود مناسب زخمها
- زمان مراجعه به جراح پلاستیک برای پیگیری
نتایج مورد انتظار پس از برداشتن خال غولپیکر
بسته به تعداد جراحیهای لازم برای برداشتن کامل ضایعه، نتایج نهایی ممکن است بهتدریج ظاهر شود. در مواردی که از گسترش بافتی استفاده میشود، ممکن است ناحیه موردنظر در حین پر شدن بالنها ظاهری غیرطبیعی داشته باشد، اما این حالت معمولاً کوتاهمدت است.
نکات ایمنی و جلوگیری از عوارض
- محافظت دقیق از زخمها در برابر فشار، سایش یا حرکت بیش از حد در طول بهبودی ضروری است.
- پیروی دقیق از دستورالعملهای پزشک به موفقیت جراحی کمک میکند.
چگونه پزشک متخصص انتخاب کنیم؟
در انجام یک رویه یا پروسیجر زیبایی، چه جراحی و چه غیر جراحی، میتوان انتخاب صحیح پزشک را مهمترین عامل رضایت و موفقیت از آن پروسیجر زیبایی دانست. گاهی ممکن است ما تمایل به انجام یک رویه زیبایی داشته باشیم و با مراجعه به پزشک متخصص متوجه شویم که اصلاً گزینه مناسبی برای آن روش نیستیم.
احتمالاً در مسیر جستجو و انتخاب پروسیجر مورد نظرمان با نام چند پزشک آشنا خواهیم شد؛ باید اطلاعات مربوط به تخصص آن پزشکانِ محترم را فقط از طریق سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی استعلام بگیریم زیرا هنوز هیچ منبع رسمی دیگری در ایران وجود ندارد که به صورت صحیح تخصصهای دقیق پزشکان محترم در آن ذکر شده باشد.
به یاد داشته باشیم که امنترین محل برای استعلام تخصص درمانگران محترم از همین سامانه است. پروفایلهای شبکههای اجتماعی و عناوین درج شده در آنها، وبسایتها و عناوین درج شده در آنها، حتی در وبسایت زیستلاین و ... منبع جامع و مناسبی برای استعلام تخصص صحیح پزشکان نیستند. به عنوان مثال ممکن است ما در روندِ انتخاب پروسیجر زیباییمان متمایل شویم از فردی که پزشک زیبایی است کمک بگیریم اما زمانی که اطلاعات ایشان را در سازمان نظام پزشکی استعلام بگیریم عنوان دیگری را مشاهده کنیم؛ زیرا هنوز در ایران تخصصی به نام پزشک زیبایی وجود ندارد و عنوان پزشک زیبایی همسو با مدارک دانشگاهی نیست.
پس خواهشمندیم برای استعلام نام پزشک و تخصص ایشان به سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی مراجعه کنید.
مطالب این سایت صرفاً جهت اطلاعرسانی است و نباید به عنوان جایگزینی برای تشخیص، تجویز یا درمان پزشکی در نظر گرفته شود. برای مشکلات پزشکی، حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید.
دیدگاه کاربران