کاشت مو؛ آیا من کاندید مناسب پیوند مو هستم؟

کاشت مو؛ آیا من کاندید مناسب پیوند مو هستم؟ کاشت مو؛ آیا من کاندید مناسب پیوند مو هستم؟
زمان مورد نیاز برای مطالعه: 13 دقیقه

کاشت مو به منظور بازگرداندن رشد مو در مناطقی از پوست سر که رشد مو محدود یا طاس است، انجام می‌شود. این روش‌، می‌تواند درمان‌ موثری برای ریزش مو باشد، اما نمی‌تواند جلوی ریزش موی آینده را بگیرند. ریزش مو و نازک شدن موها بخشی طبیعی از فرآیند پیری است، اما می‌تواند به دلیل یک وضعیت پزشکی یا آسیب به پوست سر نیز رخ دهد. برخی از افرادی که دچار ریزش مو می‌شوند، ممکن است به دلایل زیبایی یا ترمیمی، تصمیم به کاشت مو بگیرند.

کاشت خط مو  چیست؟

 پیوند خط مو اصطلاحی است که پزشکان برای توصیف پیوند مویی که خط موی پس‌رفته معمولا جلوی سر را بهتر می‌کند، استفاده می‌کنند. اگر خط موی پس‌رفته دارید، موهای بالای پیشانی و شقیقه‌ها کم می‌شوند که باعث می‌شود خط موی شما به عقب برود یا پس‌روی کند. خط موی پس‌رفته ویژگی طاسی الگوی مردانه است که شایع‌ترین علت ریزش مو در افراد مذکر است.

چه افرادی کاندید کاشت مو هستند؟

  • مردان با طاسی الگوی مردانه
  • زنان با نازک شدن مو
  • افرادی که مقداری مو را به دلیل سوختگی یا آسیب به پوست سر از دست داده است.

جراحی پیوند مو چگونه انجام می‌شود؟

 جراح قطعات کوچک یا گرافت‌هایی از پوست سر را از جاهایی که موهای شما همچنان رشد می‌کنند، برمی‌دارد. این گرافت‌ها ممکن است میکروگرافت‌هایی با تنها یک یا دو مو، مینی‌گرافت‌هایی با چند مو یا گرافت‌های بزرگتری تا ۴۰ مو باشند. گرافت‌ها در شکاف‌ها یا سوراخ‌های کوچکی که جراح در پوست سر طاس ایجاد می‌کند، قرار می‌گیرند.

 گرافت‌های تک‌مو معمولاً برای خط موی نرم استفاده می‌شوند. مینی‌گرافت‌ها پشت آنها قرار می‌گیرند و سپس گرافت‌های بزرگتر قرار می‌گیرند، بنابراین موهای شما به تدریج متراکم‌تر می‌شوند. جراحی می‌تواند تا ۸ ساعت طول بکشد، اما در همان روز به خانه بازخواهید گشت. بسته به عواملی مانند میزان تراکم مویی که می‌خواهید و میزان پوست سری که نیاز به پوشش دارد، ممکن است به چندین جلسه جراحی و چندین ماه بین آنها برای بهبودی کامل نیاز داشته باشید. کل فرآیند می‌تواند تا ۲ سال طول بکشد.

آیا می‌توان از موهای بدن هم برای کاشت مو استفاده کرد؟

در بیشتر موارد، جراحان از کنار یا پشت سر به عنوان ناحیه اهدایی استفاده می‌کنند. با این حال، برداشتن پوست از چانه، پشت یا سینه نیز می‌تواند موثر باشد. استفاده از موی بدن ممکن است برای افرادی که موهای ضخیمی در پشت یا کنار سر ندارند، مفید باشد. برخی تحقیقات نشان می‌دهند که برداشتن موی بدن یا ریش زمان‌برتر است و نیاز به مهارت بیشتری نسبت به استفاده از موی سر دارد. با این حال، مطالعه دیگری گزارش می‌دهد که بدن و ریش می‌توانند منبع مو برای کاشت مو باشند.

انواع جراحی‌های پیوند مو کدام است؟

دو نوع اصلی پیوند مو وجود دارد. هر دو روش در مطب پزشک انجام می‌شوند. ابتدا جراح پوست سر شما را تمیز کرده و دارویی برای بی‌حس کردن پشت سر شما تزریق می‌کند. پزشک شما یکی از دو روش پیوند را انتخاب می‌کند: جراحی نوار واحد فولیکولی یا استخراج واحد فولیکولی

روش اول: جراحی نوار واحد فولیکولی(FUSS)

در این روش، جراح یک نوار ۶ تا ۱۰ اینچی از پوست پشت سر شما را برمی‌دارد. مو در این قسمت از پوست سر کمتر احتمال دارد که بیفتد، بنابراین مکان خوبی برای اهدا مو به قسمت‌های خالی پوست سر است. سپس آن را کنار می‌گذارد و پوست سر را بخیه می‌زند. بعد از آن، تیم جراح نوار پوست برداشته شده را به ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ گرافت کوچک تقسیم می‌کند، هر کدام با یک مو یا چند مو. تعداد و نوع گرافت‌هایی که دریافت می‌کنید بستگی به نوع مو، کیفیت، رنگ و اندازه ناحیه‌ای دارد که پیوند در آن انجام می‌شود. اصطلاح دیگر برای جراحی نوار واحد فولیکولی، پیوند واحد فولیکولی (FUT) است.

روش دوم: استخراج واحد فولیکولی (FUE)

اگر روش استخراج واحد فولیکولی را انجام دهید، تیم جراح بخشی از پشت سر شما را می‌تراشد. سپس پزشک فولیکول‌های مو را یکی یکی از آنجا برمی‌دارد. پس از برداشت موهای پیوندی، روش‌های ذکر شده در بالا دیگر عملکردشان مشابه می‌شود. پس از آماده‌سازی گرافت‌ها، جراح ناحیه‌ای که مو در آن قرار می‌گیرد را تمیز و بی‌حس می‌کند، با اسکالپل یا سوزن سوراخ‌ها یا شکاف‌هایی ایجاد می‌کند و هر گرافت را به دقت در یکی از سوراخ‌ها قرار می‌دهد. احتمالاً از اعضای دیگر تیم نیز برای کاشت گرافت‌ها کمک می‌گیرد. بسته به اندازه پیوندی که دریافت می‌کنید، این فرآیند حدود ۴ تا ۸ ساعت طول می‌کشد.

کدام یک از این دو روش برای کاشت مو بهتر هستند؟

هر دو روش‌های فوق برای کاشت مو مؤثر هستند. برای اینکه بفهمید کدام یک برای شما مناسب‌تر است، ممکن است بخواهید برخی از مزایا و معایب هر روش را در نظر بگیرید.

  •  جای زخم: FUSS یک جای زخم روی پوست از جایی که گرافت‌ها برداشت شده‌اند، باقی می‌ماند. اگر موهای خود را بلند نگه دارید، مشکلی ایجاد نمی‌شود، زیرا جای زخم کمتر قابل مشاهده خواهد بود اما در روش دوم جای زخم‌های کوچکی باقی می‌ماند که معمولاً توسط مو پوشانده می‌شوند.
  •  زمان: روش‌ جراحی نوار واحد فولیکولی معمولاً زمان کمتری می‌برند.
  •  ظاهر: در استخراج واحد فولیکولی نیازی به تراشیدن پشت سر نیست.
  •  ریسک: در روش دوم یعنی استخراج واحد فولیکولی، خطر آسیب دیدن فولیکول مو در هنگام برداشت وجود دارد. این آسیب که به آن ترانزکشن گفته می‌شود، ممکن است فولیکول مو را برای پیوند مو نامناسب کند.
  • هزینه روش دوم معمولاً گران‌تر از روش اول است.

پیوند موهای مصنوعی چیست؟

در روش پیوند موی مصنوعی، موهای از دست رفته با الیاف مصنوعی (ساخته شده توسط انسان) جایگزین می‌شود. این الیاف مصنوعی گاهی اوقات به عنوان الیاف موی پروتزی شناخته می‌شوند. پیوند موی مصنوعی جایگزینی برای پیوند موی سنتی است.

به طور نظری، این پیوندها قرار است گزینه‌ای برای افرادی باشند که موی کافی برای برداشت و پوشاندن نقاط خالی روی پوست سر خود ندارند. با این حال، سازمان غذا و داروی ایالات متحده در سال ۱۹۸۳ پیوند موی مصنوعی را به دلیل ناامن یا غیرموثر بودن ممنوع کرد.

پیوند موی مصنوعی ممکن است گزینه‌ای برای برخی افراد باشد که موی کافی ندارند یا انواع خاصی از آلوپسی دارند. با این حال، پیوند موی مصنوعی می‌تواند عوارض جانبی داشته باشد، زیرا استفاده از مواد خارجی ممکن است باعث واکنش بدن شما شود.

چه کسی می‌تواند پیوند مو انجام دهد؟

کاندیدای ایده‌آل برای پیوند مو کسی است که دارای نوع رایج ریزش مو است که پزشکان آن را آلوپسی آندروژنتیک می‌نامند. اگر مرد هستید، خط موی شما به عقب رفته (یا پس‌روی کرده است) و موهای بالای سر شما نازک‌تر هستند احتمالا شما الوپسی اندروژنتیک دارید. با گذشت زمان، بالای سر شما ممکن است طاس شود. در زنان، موها معمولاً در بالای سر نازک‌تر می‌شوند، اما خط مو تغییر نمی‌کند. برای انجام پیوند مو، شما همچنین باید موی کافی برای برداشت و کاشت در قسمت‌های خالی پوست سر خود داشته باشید.

روند بهبودی پس از کاشت مو چگونه است؟

 پس از جراحی، پوست سر شما ممکن است بسیار حساس باشد. ممکن است نیاز به مصرف داروهای مسکن برای چند روز داشته باشید. جراح شما از شما می‌خواهد که حداقل یک یا دو روز باندهایی روی پوست سر خود بپوشید. همچنین ممکن است یک آنتی‌بیوتیک یا داروی ضد التهابی برای شما تجویز کند که برای چند روز مصرف کنید. بیشتر افراد می‌توانند ۲-۵ روز پس از عمل به کار خود بازگردند. اگر از بخیه استفاده شده باشد،  طی ۱۰ روز برداشته می‌شوند. طبق انجمن جراحان پلاستیک آمریکا، بیشتر موهای کاشته شده ظرف ۶ هفته پس از جراحی می‌ریزند. رشد موی جدید باید در نواحی گیرنده بعد چند ماه قابل مشاهده باشد و موها هر ماه نیم اینچ رشد کنند. برخی جراحان داروی رشد موی ماینوکسیدیل (روگین) را برای بهبود رشد مو پس از پیوند تجویز می‌کنند، اما مشخص نیست که چقدر مؤثر است.

کاشت مو مناسب چه افرادی نیست؟

  • زنانی که الگوی گسترده‌ای از ریزش مو در سراسر پوست سر دارند.
  • افرادی که بخش اهداکننده موی کافی (بانک مو) برای برداشتن مو برای کاشت ندارند.
  • افرادی که پس از آسیب یا جراحی زخم‌های کلوئیدی (زخم‌های ضخیم و فیبری) تشکیل می‌دهند.
  • افرادی که ریزش موی آن‌ها به دلیل داروهایی مانند شیمی‌درمانی اس.ت

عوارض جانبی کاشت مو چیست؟

مانند هر نوع جراحی، کاشت مو نیز دارای برخی خطرات هستند، از جمله

  • عفونت:کاشت مو شامل ایجاد برش‌ها یا شکاف‌هایی در پوست است. جراح برای برداشتن فولیکول‌های دهنده برشی ایجاد می‌کند و سپس شکاف‌های کوچکی در پوست سر ایجاد می‌کند تا فولیکول‌ها را در آن قرار دهد. با هر برشی، خطر عفونت یا خونریزی بیش از حد وجود دارد.
  •   خونریزی و برخی از جای زخم‌ها: همچنین خطر ایجاد زخم در ناحیه دهنده و ناحیه کاشت وجود دارد. فرد باید قبل از تصمیم‌گیری برای انجام این روش، با جراح خود در مورد این خطرات صحبت کند. روش FUSS معمولاً یک زخم خطی در جایی که جراح نوار پوست را برداشته است، به جا می‌گذارد. این زخم ممکن است با رشد موهای جدید در اطراف آن پنهان شود. با این حال، اگر موهای اطراف نازک باشد یا فرد موهای خود را کوتاه نگه دارد، ممکن است قابل مشاهده باشد. روش FUE نیز ممکن است برخی زخم‌ها در ناحیه‌ای که جراح فولیکول‌ها را با ابزار پانچ برداشته است، به جا بگذارد. با این حال، این زخم‌ها ممکن است به اندازه زخم‌های FUSS بزرگ نباشند.
  • رشد موی تکه‌تکه، که اغلب قابل تصحیح است
  • گرافت‌هایی که نمی‌گیرند، که به معنای تکرار جراحی است
  •   درد و تورم: برخی افراد ممکن است پس از عمل، در حین بهبودی درد را تجربه کنند. جراح ممکن است داروهای مسکن برای کمک به این مشکل تجویز کند. همچنین ممکن است تورم در سر و صورت داشته باشند زیرا پوست در حال بهبودی است.
  •  در زمان شروع رشد موهای جدید، برخی افراد التهاب یا عفونت فولیکول‌های مو به نام فولیکولیت را ممکن است تجربه کنند.
  • تورم پوست سر
  • کبودی اطراف چشم‌ها
  • تشکیل پوسته در نواحی از پوست سر که مو از آنجا برداشته یا کاشته شده است
  • بی‌حسی یا عدم حس در نواحی درمان شده پوست سر
  • خارش
  • ریزش شوکی، یا ریزش ناگهانی اما معمولاً موقتی موهای پیوند شده
  • توده‌های غیرطبیعی مو

نشانه‌های کاشت مو ناموفق چیست؟

مانند هر نوع جراحی، پیوند مو همیشه به همان شکلی که برنامه‌ریزی شده است، انجام نمی‌شود. برخی از نشانه‌هایی که پیوند موی شما ناموفق بوده است عبارتند از:

  • رشد ضعیف موی پیوندی
  • خط موی غیرطبیعی
  • جای زخم‌های قابل مشاهده روی پوست سر
  • پوست مرده (به نام نکروز پوست سر)
  • باز شدن زخم برش

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

 اگر پیوند مو انجام داده‌اید و هر یک از این علائم را دارید، در اسرع وقت با پزشک تماس بگیرید:

  • خونریزی شدید
  • بثورات، برجستگی‌های پوستی یا کیست‌ها (نشانه عفونت)
  • باز شدن زخم برش
  • پوستی که به رنگ تیره و پوسته‌پوسته شده است
  • تورم در صورت شما که ممکن است با کهیر و مشکل در تنفس همراه باشد (آنافیلاکسی)

موفقیت کاشت مو به چه عواملی بستگی دارد؟

نرخ موفقیت جراحی کاشت مو به عوامل زیادی بستگی دارد، از جمله

  •   مهارت و تجربه جراح  
  •    ضخامت موی فرد

طبق نظر انجمن جراحان پلاستیک آمریکا (ASPS)، کاشت مو می‌تواند تغییرات کمی در پرپشتی مو ایجاد کند. برای تغییرات چشمگیر، افراد ممکن است بخواهند از جراحی فلپ پوست، یا تکنیک‌های کاهش پوست سر استفاده کنند.

هزینه کاشت مو بر اساس چه عواملی محاسبه می‌شود؟

کاشت مو یک روش پرهزینه است، اگرچه هزینه آن ممکن است بسته به عوامل مختلفی متفاوت باشد..

برخی از عوامل موثر بر هزینه شامل موارد زیر است:

  • مقدار موی کاشت شده:  افزایش مو در کل پوست سر به طور قابل توجهی بیشتر از افزایش مو در یک یا دو ناحیه کوچک هزینه دارد.
  • نوع روش کاشت مو: دو روش اصلی کاشت مو به نام‌های جراحی نوار واحد فولیکولی (FUSS) و استخراج واحد فولیکولی (FUE) وجود دارد. هزینه کاشت مو بستگی به انتخاب یکی از این روش‌ها دارد.
  • جراح: جراحانی که به عنوان متخصص در زمینه خود شناخته می‌شوند، اغلب بیشتر از دیگران که کمتر شناخته شده‌اند، هزینه می‌گیرند. با این حال، هزینه‌های بالاتر همیشه به معنای نتیجه بهتر نیست.
  • موقعیت مکانی: در مناطقی که هزینه زندگی بالا است، هزینه جراحی نیز ممکن است بیشتر باشد. رقابت نیز بر قیمت تأثیر می‌گذارد، بنابراین مکان‌هایی که تعداد کمی جراح کاشت مو دارند ممکن است گران‌تر باشند.
  • هزینه‌های سفر: بسیاری از افراد هزینه‌های سفر به کلینیک یا بیمارستان را در نظر نمی‌گیرند. با این حال، ممکن است لازم باشد برای یافتن یک جراح با صلاحیت مناسب مسافت‌های طولانی را طی کنید که می‌تواند به هزینه کلی اضافه کند.
  •  هزینه‌های احتمالی پس از کاشت: علاوه بر هزینه جراحی کاشت مو، ممکن است هزینه‌های بهبودی نیز وجود داشته باشد.

علاوه بر هزینه جراحی کاشت مو، ممکن است هزینه‌های بهبودی نیز وجود داشته باشد، مانند:

  • آنتی‌بیوتیک‌ها
  • ضد التهاب‌ها
  • داروهای مسکن

درمان ممکن است برای عوارض پس از جراحی، مانند عفونت، که می‌تواند شامل هزینه‌های مراجعه به پزشک و داروهای اضافی باشد، نیز لازم باشد.

    خلاصه

    جراحی کاشت مو ممکن است گزینه خوبی برای افرادی باشد که دچار نازک شدن و ریزش مو هستند. این روش ممکن است راه‌حل دائمی برای نازک شدن مو نباشد، اما برای بسیاری از افراد می‌تواند به بهرت شدن حجم مو کمک کند. هزینه کاشت مو می‌تواند بالا باشد و هیچ تضمینی برای موفقیت وجود ندارد. افرادی که علاقه‌مند به انجام کاشت مو هستند باید ابتدا موضوع را به دقت بررسی کنند و یک جراح ماهر و با تجربه را برای انجام درمان انتخاب کنند. توصیه می‌شود قبل از انجام عمل، خطرات جراحی و زمان بهبودی را با جراح خود مورد بحث قرار دهید.

     چگونه پزشک متخصص انتخاب کنیم؟

    در انجام یک رویه یا پروسیجر زیبایی، چه جراحی و چه غیر جراحی، می‌توان انتخاب صحیح پزشک را مهم‌ترین عامل رضایت و موفقیت از آن پروسیجر زیبایی دانست. گاهی ممکن است ما تمایل به انجام یک رویه زیبایی داشته باشیم و با مراجعه به پزشک متخصص متوجه شویم که اصلاً گزینه مناسبی برای آن روش نیستیم.

    احتمالاً در مسیر جستجو و انتخاب پروسیجر مورد نظرمان با نام چند پزشک آشنا خواهیم شد؛ باید اطلاعات مربوط به تخصص آن پزشکانِ محترم را فقط از طریق سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی  استعلام بگیریم زیرا هنوز هیچ منبع رسمی دیگری در ایران وجود ندارد که به صورت صحیح تخصص‌های دقیق پزشکان محترم در آن ذکر شده باشد.

    به یاد داشته باشیم که امن‌ترین محل برای استعلام تخصص درمانگران محترم از همین سامانه است. پروفایل‌های شبکه‌های اجتماعی و عناوین درج شده در آن‌ها، وب‌سایت‌ها و عناوین درج شده در آن‌ها، حتی در وب‌سایت زیست‌لاین و ... منبع جامع و مناسبی برای استعلام تخصص صحیح پزشکان نیستند. به عنوان مثال ممکن است ما در روندِ انتخاب پروسیجر زیباییمان متمایل شویم از فردی که پزشک زیبایی است کمک بگیریم اما زمانی که اطلاعات ایشان را در سازمان نظام پزشکی استعلام بگیریم عنوان دیگری را مشاهده کنیم؛ زیرا هنوز در ایران تخصصی به نام پزشک زیبایی وجود ندارد و عنوان پزشک زیبایی همسو با مدارک دانشگاهی نیست.

    پس خواهشمندیم برای استعلام نام پزشک و تخصص ایشان به سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی مراجعه کنید.

    اشتراک گذاری:

    سوالات متداول

    آیا پیوند مو دردناک است؟
    پیوند مو دردناک نیست. در زمان انجام عمل، ناحیه‌ای از پوست سر که جراح روی آن تمرکز دارد با بی‌حسی موضعی بی‌حس می‌شود، بنابراین در حالی که ممکن است کمی فشار یا حرکت را احساس کنید، نباید دردناک باشد. اما مانند بیشتر بهبودی‌های پس از جراحی، ممکن است در نقاط برش، درد یا ناراحتی را تجربه کنید.
    آیا کاشت مو ارزش انجام دادن دارد؟
    پیوند مو گزینه خوبی برای افرادی است که می‌توانند هزینه بالای این عمل را بپردازند و از درمان‌هایی مانند ماینوکسیدیل یا روگین نتیجه‌ای نگرفته‌اند. جراحی پیوند مو نسبت به سایر جراحی‌ها خطر کمتری دارد، اما بدون خطر نیست. همچنین همیشه این احتمال وجود دارد که رشد مجدد موهای شما حداقل باشد. اما اگر به این عمل علاقه‌مند هستید با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا گزینه خوبی برای شماست.
    پیوند مو چقدر دوام دارد؟
    کاشت مو به گونه‌ای طراحی شده است که دائمی باشد؛ با این حال، تحقیقات نشان می‌دهد که تعدادی از موهای پیوندی ممکن است زنده نمانند و بیفتند.
    آیا شما کاندیدای پیوند مو هستید؟
    برای پیوند مو، شما باید موهای سالم کافی در پشت و کناره‌های سر خود داشته باشید تا به نقاط نازک یا طاس منتقل شود. متخصص پوست یا جراح پلاستیک شما می‌تواند به شما بگوید که آیا این شرایط را دارید یا خیر.

    منابع