عملکرد لیزر مو زائد: مزایا و عوارضی که میتوان انتظار داشت
آیا لیزر مو زائد سلامت ما را تهدید میکند؟ چه مزایایی دارد و چه عوارضی میتواند داشته باشد؟ قبل و بعد از لیزر چه مواردی را باید رعایت کرد؟ همراه با زیست لاین باشید تا این موارد را بررسی کنیم.
لیزر موهای زائد چیست؟
لیزر موهای زائد از لیزر یا پرتو متمرکز نور برای از بین بردن موهای نواحی مختلف بدن استفاده میکند. اگر از اصلاح، موچین یا وکس برای از بین بردن موهای ناخواسته راضی نیستید، لیزر موهای زائد ممکن است گزینهای باشد که ارزش بررسی داشته باشد؛ در این روش نور بسیار متمرکزی را به فولیکولهای مو میتاباند که رنگدانه در فولیکولها نور را جذب میکند و همین امر باعث از بین رفتن مو میشود.
لیزر موهای زائد چه مزیتهایی دارد؟
لیزرها برای از بین بردن موهای ناخواسته از صورت، پا، چانه، پشت، بازو، زیر بغل، خط بیکینی و سایر نواحی مفید هستند. با این حال، نمیتوانید لیزر را روی پلکها یا نواحی اطراف چشم یا هر جایی که تاتو شده است انجام دهید. مزایای لیزر موهای زائد شامل موارد زیر است:
- دقت: لیزرها میتوانند به طور انتخابی موهای تیره و ضخیم را هدف قرار دهند در حالی که پوست اطراف را آسیب نمیزنند.
- سرعت: هر پالس لیزر کسری از ثانیه طول میکشد و میتواند همزمان بر روی چندین مو اثر بگذارد. لیزر میتواند ناحیهای به اندازه یک سکه را در هر ثانیه درمان کند؛ نواحی کوچک مانند لب بالا میتوانند در کمتر از یک دقیقه درمان شوند و نواحی بزرگ مانند پشت یا پاها ممکن است تا یک ساعت طول بکشد.
- پیشبینیپذیری: بیشتر بیماران پس از میانگین سه تا هفت جلسه کاهش دائمی مو را تجربه میکنند.
قبل از لیزر مو زائد از چه عواملی باید اجتناب کرد؟
- دوری از آفتاب: از توصیههای پزشک خود برای اجتناب از قرار گرفتن در معرض آفتاب قبل و بعد از درمان پیروی کنید. هر زمان که بیرون میروید، از یک کرم ضد آفتاب با طیف گسترده و SPF30 استفاده کنید.
- روشن کردن پوست: از هرگونه کرمهای پوستی که پوست شما را تیره میکنند، اجتناب کنید.
- اجتناب از روشهای دیگر حذف مو: کندن، واکسینگ و الکترولیز میتواند فولیکول مو را مختل کند و باید حداقل چهار هفته قبل از درمان از انجام این رویهها اجتناب شود.
- اجتناب از داروهای رقیقکننده خون: از پزشک خود بپرسید که چه داروهایی، مانند آسپرین یا داروهای ضد التهابی، باید قبل از عمل اجتناب شود.
- تراشیدن ناحیه درمان: کوتاه کردن و تراشیدن روز قبل از درمان لیزر توصیه میشود. این کار موهای بالای پوست را که میتواند باعث آسیب به سطح پوست از موهای سوخته شود، از بین میبرد، اما ساقه مو را زیر سطح پوست دست نخورده باقی میگذارد.
پس، اگر قصد دارید لیزر موهای زائد انجام دهید، باید از کندن، وکس و الکترولیز به مدت ۶ هفته قبل از درمان خودداری کنید که به این دلیل است که لیزر ریشههای مو را هدف قرار میدهد که با وکس یا کندن موقتاً برداشته میشوند. همچنین باید از قرار گرفتن در معرض آفتاب به مدت ۶ هفته قبل و بعد از درمان خودداری کنید. قرار گرفتن در معرض آفتاب لیزر موهای زائد را کمتر موثر میکند و احتمال عوارض پس از درمان را افزایش میدهد. از کرمهای برنزه برای تیره کردن پوست خود استفاده نکنید؛ مهم است که پوست شما برای این روش تا حد ممکن روشن باشد.
چه مسائلی در مشاوره با پزشک بررسی شود؟
قبل از لیزر موهای زائد، یک مشاوره با پزشک داشته باشید تا تعیین کند آیا این یک گزینه درمانی مناسب برای شما است یا خیر. پزشک شما احتمالاً موارد زیر را انجام خواهد داد:
- بررسی تاریخچه پزشکی شما، از جمله استفاده از داروها، تاریخچه اختلالات پوستی یا زخمها، و روشهای قبلی حذف مو؛
- بحث در مورد خطرات، مزایا و انتظارات، از جمله آنچه لیزر موهای زائد میتواند و نمیتواند برای شما انجام دهد؛
- گرفتن عکسهایی برای ارزیابیهای قبل و بعد و بررسیهای بلندمدت؛
فرایند انجام لیزر موهای زائد چگونه است؟
هشدار: به دلیل احتمال آسیب شدید لیزر به چشم، لیزر موهای زائد برای پلکها، ابروها یا نواحی اطراف توصیه نمیشود.
قبل از لیزر موهای زائد
معمولاً تکنسین ۲۰-۳۰ دقیقه قبل از لیزر یک داروی بیحسی موضعی اعمال میکند تا به کاهش درد پالسهای لیزر کمک کند. آنها همچنین تجهیزات لیزر را بر اساس رنگ، ضخامت و محل موهای شما و همچنین رنگ پوست شما تنظیم میکنند. بسته به نوع لیزر یا منبع نوری که استفاده میشود، شما و تکنسین باید از محافظ چشم مناسب استفاده کنید. آنها همچنین یک ژل سرد یا دستگاه خنککننده ویژهای را برای محافظت از لایههای بیرونی پوست شما و کمک به نفوذ نور لیزر به آن اعمال میکنند.
در طول لیزر موهای زائد
تکنسین به ناحیه درمان یک پالس نور میدهد و برای چند دقیقه نظارت میکنند تا مطمئن شوند که بهترین تنظیمات را استفاده کردهاند و شما واکنش بدی ندارید.
بعد از لیزر موهای زائد
تکنسین ممکن است بستههای یخ، کرمها یا لوسیونهای ضد التهابی یا آب سرد برای کاهش ناراحتی به شما بدهد. شما باید ۴-۶ هفته، برای قرار ملاقات بعدی صبر کنید. درمانها را ادامه خواهید داد تا زمانی که موها رشد نکنند.
مراقبتهای پس از لیزر موهای زائد چیست؟
ناحیه درمان شده به مدت ۱-۲ روز شبیه به آفتابسوختگی به نظر میرسد و احساس میشود. کمپرسهای سرد و مرطوبکنندهها ممکن است کمک کنند. اگر صورت شما درمان شده باشد، میتوانید روز بعد آرایش کنید مگر اینکه پوست شما تاول زده باشد. از قرار گرفتن مستقیم در معرض آفتاب، تختهای برنزه، لامپهای خورشیدی یا هر نوع تجهیزات برنزه داخلی خودداری کنید. در ماه بعد، موهای درمان شده میریزند. برای ماه بعد از کرم ضد آفتاب استفاده کنید تا از تغییرات موقتی در رنگ پوست درمان شده جلوگیری کنید.
عوارض جانبی لیزر موهای زائد چیست؟
- قرمزی و تحریک: لیزر فولیکولهای موهای هدف را آسیب میزند. بدن به این واکنش نشان میدهد و بسیاری از افراد قرمزی و تحریک در نواحی تحت درمان را تجربه میکنند. پوست ممکن است گزگز کند یا حساس شود و حتی ممکن است کمی متورم شود. این علائم معمولاً کوتاه مدت هستند و ممکن است ناحیه تحت درمان شبیه به پوستی باشد که تازه واکس یا موچین شده است. برخی از متخصصان پوست از بیحسکننده موضعی برای کاهش واکنش پوست استفاده میکنند. تحریک باید پس از واکنش اولیه کاهش یابد، معمولاً در عرض چند ساعت پس از درمان
- پوسته پوسته شدن: برخی افراد ممکن است در ناحیه تحت درمان پوسته پوسته شدن پوست را تجربه کنند که معمولاً یک مشکل جزئی است اما میتواند ناراحت کننده باشد. پوسته پوسته شدن گاهی میتواند منجر به زخم یا اسکار شود.
- تغییرات رنگ پوست: برخی افراد ممکن است تغییرات جزئی در رنگ پوست ناحیه تحت درمان مشاهده کنند. پوست ممکن است کمی تیرهتر یا روشنتر شود. افرادی که پوست روشن دارند ممکن است بیشتر تغییرات رنگدانه تیره را تجربه کنند. افرادی که پوست تیره دارند ممکن است بیشتر تغییرات رنگدانه روشن را تجربه کنند.
- آسیب چشمی: فرآیند حذف مو با لیزر شامل استفاده از لیزرهای قدرتمند است. این بدان معناست که خطر آسیب جدی به چشم وجود دارد، به ویژه زمانی که یک متخصص روی صورت فرد کار میکند. هر دو فرد دریافت کننده درمان و متخصص باید از تجهیزات حفاظتی چشم استفاده کنند تا از آسیب جلوگیری کنند.
- خطر عفونت پوستی: مانند سایر روشهای حذف موهای زائد، آسیب به فولیکولهای مو با لیزر میتواند خطر عفونت ایجاد کند.
- سوختگی و تاول: اگر لیزر موهای زائد به درستی انجام نشود، خطر سوختگی و تاول وجود دارد. با این حال، زمانی که یک متخصص ماهر این فرآیند را انجام میدهد، سوختگی و تاول نادر است. لیزر موهای زائد از لیزرهای با حرارت بالا استفاده میکند. یک متخصص ممکن است قبل از استفاده از لیزر، یک دستگاه خنککننده را روی پوست فرد قرار دهد. این کار به جلوگیری از سوختگی پوست کمک میکند.
- زخم: زخمها معمولاً عارضه جانبی لیزر موهای زائد نیستند؛ با این حال، اگر متخصص اشتباهی مرتکب شود، زخم ممکن است ایجاد شود. زخمها همچنین ممکن است اگر افراد به درستی از ناحیه تحت درمان مراقبت نکنند، ایجاد شوند. آنها باید پوست تحت درمان را مانند پوستی که دچار آفتابسوختگی شده است، مراقبت کنند تا از آسیب بیشتر جلوگیری کنند که به معنای مرطوب نگه داشتن، محافظت از نور و بررسی منظم برای علائم عفونت است.
- تغییرات رنگدانهای: لیزر موهای زائد ممکن است پوست تحت تأثیر را تیره یا روشن کند. این تغییرات ممکن است موقت یا دائمی باشند. روشن شدن پوست عمدتاً افرادی را تحت تأثیر قرار میدهد که از قرار گرفتن در معرض آفتاب قبل یا بعد از درمان اجتناب نمیکنند و افرادی که پوست تیرهتری دارند
بر این اساس، عوارض جانبی احتمالی شامل تورم، قرمزی و جای زخم است. جای زخم دائمی یا تغییرات در رنگ پوست نادر است مگر اینکه شما از دستگاههای غیر استاندارد استفاده کنید و یا این خدمات را از افراد غیرمتخصص دریافت کنید. تاولها نادر هستند اما در افرادی با رنگ پوست تیرهتر بیشتر احتمال دارد که این تاولها مشاهده شود.
یکی دیگر از عوارض جانبی نادر این است که موهای درمان شده خاکستری شوند یا موهای بیشتری در اطراف نواحی درمان شده رشد کنند. این کار را توسط یک تکنسین بدون مجوز انجام ندهید. مهم است که به کسی مراجعه کنید که به او اعتماد دارید. قبل از انجام لیزر موهای زائد، باید به دقت مدارک پزشک یا تکنسینی که این کار را انجام میدهد بررسی کنید.
افرادی که درد شدید، تب، پوسته پوسته شدن، تاول یا سایر علائم آسیب یا عفونت پوستی را تجربه میکنند باید به دنبال مراقبتهای پزشکی باشند.
ارائه یک تاریخچه پزشکی دقیق و بحث در مورد خطرات و مزایا میتواند به پزشک کمک کند تا درمان مناسب را تعیین کند و خطر عوارض جدی را کاهش دهد.
هزینه لیزر موهای زائد به چه عواملی بستگی دارد؟
هزینه لیزر مو زائد به طور گستردهای بسته به عواملی مانند:
- اندازه ناحیه درمان و زمان مورد نیاز برای درمان؛
- تعداد جلسات مورد نیاز؛
- اینکه آیا پزشک یا شخص دیگری این کار را انجام میدهد؛
- بخشی از کشور که در آن این کار انجام میشود؛
- استانداردهای دستگاه؛
است.
آیا لیزر موهای زائد در دوران بارداری امن است؟
کارشناسان توصیه نمیکنند که افراد باردار از لیزر موهای زائد استفاده کنند که به این دلیل است که دانشمندان هیچ مطالعهای بر روی انسان انجام ندادهاند که ایمنی لیزر موهای زائد در دوران بارداری را اثبات کند. بارداری باعث تغییرات هورمونی در بدن فرد میشود که میتواند باعث رشد موهای اضافی در مکانهای ناخواسته شود. در حالی که این رشد میتواند ناخوشایند باشد، موها اغلب به خودی خود از بین میروند. اگر موها به خودی خود از بین نروند، فرد ممکن است بخواهد پس از بارداری از درمان لیزر استفاده کند. پزشکان ممکن است از آنها بخواهند چند هفته پس از زایمان صبر کنند تا درمان را انجام دهند.
آیا لیزر موهای زائد دائمی است؟
حذف مو از فولیکول مویی که تخریب شده است دائمی است. با این حال، افرادی که تحت درمان حذف مو قرار میگیرند میتوانند انتظار داشته باشند که برخی موها در ناحیه هدف دوباره رشد کنند. با گذشت زمان، ممکن است بتوان ناحیه را دوباره لیزر کرد تا تعداد موهایی که دوباره رشد میکنند کاهش یابد. در برخی موارد، حتی ممکن است بتوان تمام موها را از بین برد.
اینکه آیا موها دوباره رشد میکنند یا نه، به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله نوع مویی که دوباره رشد میکند و مهارت فردی که موها را حذف میکند. بیشتر افراد متوجه میشوند که وقتی موها دوباره رشد میکنند، روشنتر و کمتر قابل توجه هستند. این به این دلیل است که لیزر ممکن است به فولیکول مو حتی زمانی که نتواند آن را تخریب کند، آسیب بزند.
اگر فولیکول مو آسیب ببیند اما تخریب نشود، موها در نهایت دوباره رشد خواهند کرد. تخریب هر فولیکول مو میتواند دشوار باشد، بنابراین بیشتر افراد مقداری رشد مجدد مو را مشاهده خواهند کرد. وقتی موها دوباره رشد میکنند، میتوان دوباره آنها را لیزر کرد، بنابراین افرادی که میخواهند تمام موها را حذف کنند ممکن است به چندین جلسه درمان نیاز داشته باشند.
در برخی موارد، موها ممکن است خیلی روشن، خیلی کوتاه یا مقاوم به درمان باشند. در این موارد، فرد ممکن است تصمیم بگیرد از روشهای دیگر حذف مو استفاده کند.
نکات کلیدی در مورد لیزر موهای زائد
لیزر موهای زائد یک روش برای از بین بردن موهای ناخواسته با استفاده از گرما برای آسیب رساندن به فولیکول مو است. هنگامی که توسط فرد متخصص مورد اعتماد انجام شود، میتواند نتایج بلندمدتی با حداقل عوارض جانبی داشته باشد. این روش بهترین کارایی را برای افرادی با رنگ پوست و مو متضاد دارد، به عنوان مثال، پوست روشن و موهای تیره. مهم است که نواحی درمان شده را از آفتاب و تجهیزات برنزه دور نگه دارید.
برای درک واقعی از آنچه که میتوان از لیزر موهای زائد انتظار داشت، اهداف درمانی را با یک پزشک یا متخصص حذف مو مطرح کنید. برخی از رنگهای پوست و انواع مو نتایج بهتری نسبت به دیگران دارند. تنها راه برای دانستن دقیق آنچه که میتوان انتظار داشت، صحبت با یک متخصص پوست است.
چگونه پزشک متخصص انتخاب کنیم؟
در انجام یک رویه یا پروسیجر زیبایی، چه جراحی و چه غیر جراحی، میتوان انتخاب صحیح پزشک را مهمترین عامل رضایت و موفقیت از آن پروسیجر زیبایی دانست. گاهی ممکن است ما تمایل به انجام یک رویه زیبایی داشته باشیم و با مراجعه به پزشک متخصص متوجه شویم که اصلاً گزینه مناسبی برای آن روش نیستیم.
احتمالاً در مسیر جستجو و انتخاب پروسیجر مورد نظرمان با نام چند پزشک آشنا خواهیم شد؛ باید اطلاعات مربوط به تخصص آن پزشکانِ محترم را فقط از طریق سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی استعلام بگیریم زیرا هنوز هیچ منبع رسمی دیگری در ایران وجود ندارد که به صورت صحیح تخصصهای دقیق پزشکان محترم در آن ذکر شده باشد.
به یاد داشته باشیم که امنترین محل برای استعلام تخصص درمانگران محترم از همین سامانه است. پروفایلهای شبکههای اجتماعی و عناوین درج شده در آنها، وبسایتها و عناوین درج شده در آنها، حتی در وبسایت زیستلاین و ... منبع جامع و مناسبی برای استعلام تخصص صحیح پزشکان نیستند. به عنوان مثال ممکن است ما در روندِ انتخاب پروسیجر زیباییمان متمایل شویم از فردی که پزشک زیبایی است کمک بگیریم اما زمانی که اطلاعات ایشان را در سازمان نظام پزشکی استعلام بگیریم عنوان دیگری را مشاهده کنیم؛ زیرا هنوز در ایران تخصصی به نام پزشک زیبایی وجود ندارد و عنوان پزشک زیبایی همسو با مدارک دانشگاهی نیست.
پس خواهشمندیم برای استعلام نام پزشک و تخصص ایشان به سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی مراجعه کنید.
سوالات متداول
منابع
- Laser Hair Removal
https://www.webmd.com/beauty/laser-hair-removal - ?What are the side effects of laser hair removal
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322042