انواع روشهای برداشتن خال: متخصص پوست صلاحیت دارد.
داشتن خالهای پوستی رایج هستند. به احتمال زیاد شما بیش از یک خال روی صورت و بدنتان دارید. طبق گزارش آکادمی پوست آمریکا، بیشتر افراد بین ۱۰ تا ۴۰ خال روی پوست خود دارند. بیشتر خالها بیخطر هستند و جای نگرانی ندارند مگر اینکه خال سرطانی باشد؛ در غیر این صورت، نیازی به برداشتن آن ندارید مگر اینکه برایتان آزاردهنده باشد. با این حال، اگر ظاهر خال را دوست ندارید همچنان میتوانید آن را بردارید.
چگونه بفهمم خال سرطانی است؟
بهترین راه برای تشخیص سرطانی بودن یک خال این است که به یک متخصص پوست مراجعه کرده و یک غربالگری سالانه برای سرطان پوست انجام دهید. اگر سابقه سرطان پوست دارید، ممکن است متخصص پوست شما غربالگریهای مکررتری توصیه کند.
همچنین، اگر متوجه هر یک از علائم زیر در خالهای خود شدید، باید به متخصص پوست مراجعه کنید:
- غیرمتقارن بودن
- مرزهای نامنظم
- رنگ غیر یکنواخت
- قطری بزرگتر از یک پاککن مداد
- تغییر یا رشد در اندازه، شکل یا رنگ
این ویژگیها با عنوان ABCDEچک کردن خالها شناخته میشوند.
خالهایی که این ویژگیها را دارند، باید توسط متخصص پوست بررسی شوند تا تصمیم بگیرد که آیا لازم است خال برای سرطان پوست آزمایش شود یا خیر.
خال چگونه برداشته میشود؟
یک متخصص پوست معمولاً میتواند خال را در یک ویزیت معمولی در مطب بردارد. گاهی اوقات برای تکمیل روند برداشتن خال به جلسه پیگیری نیاز است.
دو روش اصلی جراحی برای برداشتن خال وجود دارد»
- انجماد: در این روش از مقدار کمی نیتروژن مایع برای برداشتن خال غیرسرطانی استفاده میکند.
- سوزاندن: دراین روش با استفاده از جریان الکتریکی لایههای بالایی خال غیرسرطانی را میسوزاند. ممکن است برای تکمیل برداشتن خال به بیش از یک جلسه نیاز باشد.
- تراشیدن: این روش شامل استفاده از تیغ جراحی برای تراشیدن خال از سطح پوست است.
- برش جراحی: این روش عمیقتر از تراشیدن است و کل خال را از بین میبرد و پوست با بخیه بسته میشود. این نوع برداشتن معمولاً در موارد سرطانی بودن خال استفاده میشود.
در صورت لزوم، متخصص پوست میتواند خال برداشتهشده را برای بررسی سرطان پوست ارزیابی کند.
آیا روشهای خانگی برای برداشتن خال مؤثر هستند؟
تعداد زیادی وبسایت وجود دارند که نکات "خودتان انجام دهید" برای برداشتن خال در خانه ارائه میدهند. این روشها ثابت نشدهاند که مؤثر باشند و برخی از آنها ممکن است خطرناک باشند. قبل از امتحان هرگونه روش خانگی برای برداشتن خال، باید با پزشک خود مشورت کنید.
برخی از این روشهای غیرمعتبر شامل موارد زیر است:
- سوزاندن خال با سرکه سیب
- چسباندن سیر به خال برای از بین بردن آن از داخل
- استفاده از ید روی خال برای از بین بردن سلولهای داخلی
- بریدن خال با قیچی یا تیغ
سایر روشهای خانگی که ادعا میکنند خال را از بین میبرند، شامل استفاده از موارد زیر هستند:
- مخلوطی از جوششیرین و روغن کرچک
- پوست موز
- روغن کندر
- روغن درخت چای
- پراکسید هیدروژن
- آلوئهورا
- روغن کتان
داروخانهها و فروشگاههای آنلاین نیز کرمهای برداشتن خال میفروشند. این محصولات ادعا میکنند که ظرف یک روز پس از استفاده، یک زخم تشکیل میشود و با افتادن زخم، خال نیز از بین میرود.
با این حال، هرگز نباید خال را در خانه بردارید. برداشتن خال باید توسط یک متخصص پزشکی مانند متخصص پوست انجام شود تا بتوان آن را برای بررسی سرطان به آزمایشگاه ارسال کرد.
چرا حذف خال در خانه خطرناک است؟
روشهای خانگی برای حذف خال ممکن است آسان و راحت به نظر برسند. شاید وسوسه شوید که برای اجتناب از مراجعه به متخصص پوست از این روشها استفاده کنید. با این حال، هیچ مدرکی وجود ندارد که این روشها موثر باشند و برخی از آنها میتوانند خطرناک باشند.
چند مطالعه معتبر نشان دادهاند که کرمهای حذف خال که در داروخانهها و فروشگاههای آنلاین موجود هستند، میتوانند عوارض جانبی ایجاد کنند، مانند ایجاد زخمهای ضخیم در محل خال.
حذف خال با بریدن آن توسط ابزار تیزی مثل قیچی یا تیغ نیز خطراتی به همراه دارد. بریدن هر گونه ضایعهای احتمال عفونت را افزایش میدهد، بهویژه اگر ابزار مورد استفاده بهدرستی ضدعفونی نشده باشد. همچنین ممکن است در محل خال یک زخم دائمی ایجاد کنید.
یکی دیگر از خطرات حذف خال در خانه این است که نمیتوانید تشخیص دهید آیا خال سرطانی است یا خیر. ممکن است خال شما ملانوما باشد. اگر یک متخصص پوست خال را بررسی نکند و این خال سرطانی باشد، ممکن است سرطان در سراسر بدن گسترش یابد و جانتان را تهدید کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر میخواهید خالی را که باعث ناراحتی شما میشود بردارید، به متخصص پوست مراجعه کنید. همچنین اگر تغییری در خالهایتان ایجاد شده است، حتماً وقت معاینه بگیرید، زیرا میتواند نشانهای از سرطان پوست باشد. پزشک میتواند بیوپسی انجام دهد؛ یعنی نمونه کوچکی از خال برداشته و زیر میکروسکوپ بررسی کند تا مشخص شود آیا سرطانی است یا خیر.
نتیجهگیری
اگر خالی دارید که تغییر نمیکند و مشکلی برای شما ایجاد نمیکند، بهترین کار این است که آن را به حال خود بگذارید. اما اگر از ظاهر آن راضی نیستید یا لباسهایتان خال را تحریک میکنند، برای حذف ایمن آن به متخصص پوست مراجعه کنید. همچنین، اگر خال تغییر رنگ، اندازه یا شکل داده است یا زخم و دلمه پیدا کرده، حتماً به متخصص پوست مراجعه کنید. این تغییرات ممکن است نشانههای سرطان پوست باشند. بررسی و حذف خالی که ممکن است سرطانی باشد، میتواند از گسترش سرطان جلوگیری کند.
دیدگاه کاربران