آیا استفاده از روش سابسیژن برای از بین بردن جای جوش مؤثر است؟
سابسیژن یک جراحی سطحی است که در مطب و به صورت سرپایی انجام میشود و برای درمان جای جوش بهکار میرود. در این مقاله درباره روش درمانی سابسیژن توضیح میدهیم و خواهیم گفت که انجام این عمل، چه نتایجی دارد.
سابسیژن چیست و شامل چه مواردی میشود؟
سابسیژن یک تکنیک جراحی بدون برش است و میتوان از آن برای بهبود برخی مشکلات پوستی استفاده کرد، از جمله:
- آثار باقیمانده از زخم و جای جوش
- چین و چروکهای پوستی
- سلولیت
اگرچه سابسیژن اغلب برای درمان جای جوش استفاده میشود، اما میتواند به درمان جای زخم و جراحات دیگر هم کمک کند، از جمله:
- آبله مرغان
- جراحات
- جای زخمهای به جامانده از جراحی
در این روش، متخصص پوست مستقیماً یک سوزن را به زیر پوست ناحیه تحت درمان وارد میکند؛ این کار باعث میشود که رشتههای سلولی که بافت جای زخم را به بافت زیرین آن متصل میکنند سست شوند. این فرآیند نه تنها باعث درمان جای زخم میشود، بلکه سبب میشود که در محل وارد شدن سوزنها، کلاژن آزاد شود. این روش معمولاً باید سه تا شش بار با فواصل حداقل 4 هفته تکرار شود.
البته روش سابسیژن برای درمان انواع جای زخم مناسب نیست؛ به عنوان مثال، ممکن است برای درمان اسکارهای برجسته (هیپرتروفیک) و اسکارهای کلوئیدی مفید نباشد. افرادی که رتینوئیدهای خوراکی مصرف میکنند یا یکی از مشکلات زیر را دارند، بهتر است از این روش استفاده نکنند:
- اختلالات انعقاد خون
- عفونتهای ویروسی یا باکتریایی
- آکنه یا جوش
آیا سابسیژن در درمان جای جوش موثر است؟
هرچند که تحقیقات زیادی در مورد اثربخشی سابسیژن وجود ندارد، اما بر طبق یک مطالعه مروری که در سال 2010 انجام شد، سابسیژن میتواند جای جوش را درمان کند. یک مطالعه مختصر در سال 2005، استفاده از سابسیژن را برای درمان جای جوش در میان 40 شرکتکننده بررسی کرد. محققان گزارش دادند که اگرچه جای جوشها به طور کامل بهبود نیافتند، ولی 90 درصد از بیماران اظهار کردند که جای زخم آنها بهبود یافته است.
سپس، یک مطالعه مختصر دیگر در سال 2016، سه روش درمانی برای از بین بردن جای جوش را در بین 45 شرکتکننده مقایسه کرد. این سه روش درمانی عبارت بودند از:
- سابسیژن
- درمارولر
- لیزر فرکشنال CO2
از بین این سه روش درمانی که مورد مطالعه قرار گرفتند، پزشکان سابسیژن را موفقترین آنها ارزیابی کردند. محققان حاضر در این مطالعه به این نتیجه رسیدند که سابسیژن یک گزینه مؤثر و مقرون به صرفه برای کاهش آثار به جا مانده از جای جوش است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اثربخشی و میزان ایمنی سابسیژن، مطالعات مفصلتری مورد نیاز است.
سابسیژن چگونه انجام میشود؟
سابسیژن در کلینیک پوست و به صورت سرپایی انجام میشود، به این معنی که پس از پایان عمل در بیمارستان بستری نخواهید شد. قبل از شروع عمل، متخصص پوست اطراف ناحیه جای زخم را تمیز میکند و از یک بیحس کننده موضعی برای بیحس کردن پوست شما استفاده میکند، بنابراین در طول عمل احساس درد نخواهید کرد.
سپس یک سوزن را به صورت افقی در پوست شما و درست در زیر جای زخم وارد میکند و به آرامی سوزن را از یک طرف به سمت دیگر حرکت میدهد تا به سست شدن بافت جای زخم از بافت زیرین کمک کند. این فرآیند بسته به اندازه و شکل اسکار ممکن است چندین بار تکرار شود. پس از پایان عمل، روی ناحیه تحت درمان با دست یا یخ فشار وارد میکند که به کاهش خونریزی و التهاب کمک میکند.
عوارض جانبی سابسیژن چیست؟
پس از انجام سابسیژن، احساس درد، تورم و کبودی در محل تحت درمان عادی است. عوارض جانبی نادر سابسیژن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- عفونت در داخل یا اطراف محل تزریق
- تغییر رنگ پوست
- آسیب به اعصاب یا عروق خونی اطراف جای زخم
دوره بهبودی سابسیژن چقدر است؟
درد، تورم و کبودی معمولاً 1 تا 2 هفته طول میکشد تا بهبود یابد و پزشک یک آنتی بیوتیک یا یک داروی ضدالتهاب برای کمک به روند بهبودی تجویز میکند. تعداد جلسات درمانی که نیاز دارید به شدت جای زخمها و همچنین توانایی بدن شما برای تشکیل بافت اسکار بستگی دارد. ممکن است چند ماه طول بکشد تا جای زخم محو شود.
چه روشهای درمانی دیگری میتوانند به بهبود جای زخم کمک کنند؟
سابسیژن اغلب در کنار سایر درمانهای پزشکی برای کاهش آثار باقیمانده از جای جوش توصیه میشود. این روشهای درمانی عبارتند از:
- رتینوئیدهای موضعی: این کرمهای موضعی حاوی ویتامین Aهستند و میتوانند به برطرف کردن جای زخمها کمک کنند.
- میکرونیدلینگ: در این روش از سوزنهای ریز برای تحریک تولید کلاژن استفاده میکنند.
- درم ابریژن: در این تکنیک از یک ابزار دستی برای لایه برداری پوست استفاده میشود و اغلب برای محو کردن جای جوشهایی که عمق کمی دارند، مفید است.
- لیزر درمانی: در این شیوه درمانی از لیزر برای برداشتن سطحیترین لایه پوست و التیام جای زخمها استفاده میشود.
- لایه برداری شیمیایی: لایه برداری شیمیایی با از بین بردن لایه سطحی پوست، جای زخم را بهبود میبخشد.
خلاصه مطالب
سابسیژن یک روش سرپایی ایمن و مؤثر است که برای درمان جای جوش استفاده میشود. در این روش، از یک سوزن کوچک برای جداکردن رشتههای متصل کننده بافت اسکار از بافت زیرین و تحریک تولید کلاژن استفاده میشود.سابسیژن برای درمان انواع جای زخم مناسب نیست، اما میتواند در درمان جای زخمهای قدیمی مؤثر باشد.
اگر میخواهید در مورد سابسیژن بیشتر بدانید، با پزشک خود مشورت کنید تا متوجه شوید که آیا برای شما مناسب است یا خیر.
چگونه پزشک متخصص انتخاب کنیم؟
در انجام یک رویه یا پروسیجر زیبایی، چه جراحی و چه غیر جراحی، میتوان انتخاب صحیح پزشک را مهمترین عامل رضایت و موفقیت از آن پروسیجر زیبایی دانست. گاهی ممکن است ما تمایل به انجام یک رویه زیبایی داشته باشیم و با مراجعه به پزشک متخصص متوجه شویم که اصلاً گزینه مناسبی برای آن روش نیستیم.
احتمالاً در مسیر جستجو و انتخاب پروسیجر مورد نظرمان با نام چند پزشک آشنا خواهیم شد؛ باید اطلاعات مربوط به تخصص آن پزشکانِ محترم را فقط از طریق سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی استعلام بگیریم زیرا هنوز هیچ منبع رسمی دیگری در ایران وجود ندارد که به صورت صحیح تخصصهای دقیق پزشکان محترم در آن ذکر شده باشد.
به یاد داشته باشیم که امنترین محل برای استعلام تخصص درمانگران محترم از همین سامانه است. پروفایلهای شبکههای اجتماعی و عناوین درج شده در آنها، وبسایتها و عناوین درج شده در آنها، حتی در وبسایت زیستلاین و ... منبع جامع و مناسبی برای استعلام تخصص صحیح پزشکان نیستند. به عنوان مثال ممکن است ما در روندِ انتخاب پروسیجر زیباییمان متمایل شویم از فردی که پزشک زیبایی است کمک بگیریم اما زمانی که اطلاعات ایشان را در سازمان نظام پزشکی استعلام بگیریم عنوان دیگری را مشاهده کنیم؛ زیرا هنوز در ایران تخصصی به نام پزشک زیبایی وجود ندارد و عنوان پزشک زیبایی همسو با مدارک دانشگاهی نیست.
پس خواهشمندیم برای استعلام نام پزشک و تخصص ایشان به سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی مراجعه کنید.
منابع
- ?Is Subcision an Effective Treatment for Acne Scars
https://www.healthline.com/health/subcision