ونیرهای دندانی چیست؟ مزایا و معایب روکش دندان چیست؟

ونیرهای دندانی چیست؟ مزایا و معایب روکش دندان چیست؟ ونیرهای دندانی چیست؟ مزایا و معایب روکش دندان چیست؟
زمان مورد نیاز برای مطالعه: 8 دقیقه

روکش‌های دندانی (که گاهی اوقات روکش‌های چینی یا لمینیت‌های دندانی نامیده می‌شوند) پوسته‌های نازک و سفارشی‌شده‌ای از موادِ به رنگ دندان هستند که برای پوشاندن سطح جلوی دندان‌ها طراحی شده‌اند تا ظاهر دندان‌ها تغییر کند. این پوسته‌ها به جلوی دندان‌ها متصل می‌شوند و رنگ، شکل، اندازه یا طول دندان‌ها را تغییر می‌دهند. ین پوسته‌ها به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که مشکلاتی مانند ترک‌ها را بپوشانند، دندان‌ها را بزرگ‌تر جلوه دهند یا فاصله بین دندان‌ها را از بین ببرند.

انواع روکش‌های دندانی

روکش‌ها می‌توانند از مواد چینی یا رزین کامپوزیت ساخته شوند. شما می‌توانید برای انتخاب بهترین نوع ماده برای روکش دندانی خود، با دندانپزشک مشورت کنید.

لومینیرز در برابر روکش‌ها

لومینیرز نوعی ونیرهای پرسلین هستند که بسیار نازک‌تر و کم‌دوام‌تر از روکش‌های استاندارد هستند. ممکن است نیاز به تعویض آنها بیشتر از روکش‌های معمولی باشد. برخلاف انواع دیگر، لمینیت‌ها به آماده‌سازی چندانی نیاز ندارند و دندانپزشک ممکن است نیازی به برداشتن مینای دندان در جلوی دندان‌های شما نداشته باشد.

روکش‌های موقت

روکش‌های موقت که به عنوان روکش‌های متحرک یا روکش‌های اسنپ‌آن نیز شناخته می‌شوند، دندان‌های طبیعی شما را می‌پوشانند تا مشکلات را مخفی کنند.
ویژگی‌های روکش‌های موقت:

  • ظاهر لبخند شما را فوراً تغییر می‌دهند.
  • یکی از ارزان‌ترین گزینه‌های روکش هستند.
  • می‌توانید هر زمان که بخواهید آنها را بردارید.

این نوع روکش‌ها ممکن است غذا خوردن را دشوار کنند و نحوه صحبت کردن شما را تغییر دهند.

روکش‌های کامپوزیتی

روکش‌های کامپوزیتی برای رفع مشکلات کوچک، مانند دندان ترک‌خورده یا فاصله کوچک بین دندان‌ها، کاربرد دارند. دندانپزشک، یک رزین کامپوزیت که از پلاستیک و سرامیک ساخته شده است را مستقیماً به دندان‌های شما اعمال می‌کند. در بسیاری از موارد، این درمان در یک جلسه کامل می‌شود. این نوع روکش یکی از رایج‌ترین گزینه‌های درمانی است.

روکش‌های بدون آماده‌سازی

اگرچه روکش‌های بدون آماده‌سازی به کار کمتری نیاز دارند، اما همچنان لازم است مقداری از مینای دندان برداشته شود. این درمان برای بستن فاصله‌های کوچک بین دندان‌ها مناسب است. برای بررسی مناسب بودن این گزینه، با دندانپزشک خود مشورت کنید.

روکش‌های چینی

روکش‌های چینی در مقایسه با روکش‌های رزینی، مقاومت بیشتری در برابر لکه دارند. این نوع روکش‌ها بیشتر ویژگی‌های بازتاب نور دندان‌های طبیعی را دارند. دندانپزشک مقداری از مینای دندان‌های شما را برمی‌دارد و روکش‌های سفارشی را به آنها متصل می‌کند. حذف مینای دندان سطح دندان را زبر می‌کند و به چسبندگی بهتر روکش کمک می‌کند.

چه کسانی از روکش استفاده می‌کنند؟

روکش‌ها معمولاً برای دندان‌هایی که مشکلات زیر را دارند استفاده می‌شوند:

  • تغییر رنگ به دلایلی مانند:
    • درمان ریشه
    • لکه‌های ناشی از تتراسایکلین یا داروهای دیگر
    • مصرف بیش از حد فلوراید
    • پرکردگی‌های بزرگ رزینی
    • سایر دلایل
  • ساییدگی
  • ترک‌خوردگی یا شکستگی
  • کج بودن، ناهموار بودن یا شکل غیرعادی (مانند وجود حفره یا برآمدگی)
  • داشتن فاصله بین دندان‌ها (برای بستن فضا)

مراحل انجام ونیر دندانی چگونه است؟

برای دریافت ونیر دندانی معمولاً سه جلسه مراجعه به دندان‌پزشک لازم است: یکی برای مشاوره و دو جلسه برای ساخت و نصب ونیرها. این فرایند می‌تواند برای یک یا چند دندان به طور همزمان انجام شود.

تشخیص و برنامه‌ریزی درمان

در ابتدا، با دندان‌پزشک خود درباره نتیجه‌ای که انتظار دارید صحبت خواهید کرد. در این جلسه، دندان‌پزشک دندان‌های شما را بررسی می‌کند تا مطمئن شود ونیرهای دندانی برای شما مناسب هستند. همچنین درباره مراحل و محدودیت‌های این روش صحبت خواهد شد. ممکن است عکس‌برداری با اشعه ایکس انجام شود و از دهان و دندان شما قالب‌گیری شود.

آماده‌سازی

برای آماده‌سازی دندان جهت دریافت ونیر، دندان‌پزشک سطح دندان را شکل‌دهی می‌کند. مقداری از مینای دندان برابر با ضخامت ونیر که قرار است اضافه شود، برداشته می‌شود. شما و دندان‌پزشک تصمیم می‌گیرید که آیا نیاز به بی‌حسی موضعی دارید یا خیر. سپس، دندان‌پزشک قالب یا مدل دندان شما را تهیه می‌کند و آن را به یک لابراتوار دندان‌سازی ارسال می‌کند تا ونیر ساخته شود. معمولاً ۲ تا ۴ هفته زمان می‌برد تا ونیر آماده شود. در این مدت می‌توان از ونیرهای موقت استفاده کرد.

چسباندن ونیر

دندان‌پزشک ابتدا ونیر را روی دندان قرار می‌دهد تا میزان تطابق و رنگ آن را بررسی کند. در صورت نیاز، ونیر چند بار برداشته و تنظیم می‌شود تا کاملاً مناسب شود. سپس دندان برای دریافت ونیر آماده می‌شود؛ این کار شامل تمیز کردن و پولیش و اسیدکاری دندان است. اسیدکاری، سطح دندان را زبر می‌کند تا چسبندگی قوی‌تری ایجاد شود. یک چسب مخصوص به ونیر اعمال می‌شود و سپس ونیر روی دندان قرار می‌گیرد. رنگ ونیر با توجه به نوع چسب مورد استفاده قابل تنظیم است. پس از قرارگیری مناسب ونیر، دندان‌پزشک یک نور مخصوص روی آن می‌تاباند تا مواد شیمیایی در چسب فعال شوند و سریعاً سخت شوند. در نهایت، چسب اضافی برداشته می‌شود، بایت شما بررسی می‌شود و هرگونه تنظیم لازم انجام می‌گیرد. ممکن است دندان‌پزشک از شما بخواهد که پس از چند هفته برای بررسی وضعیت لثه و قرارگیری ونیر مراجعه کنید.

مزایای ونیر دندانی چیست؟

ونیرها این مزایا را دارند:

  • ظاهر آن‌ها شبیه دندان طبیعی است.
  • لثه‌ها معمولاً به پرسلین حساسیت نشان نمی‌دهند.
  • ونیرهای پرسلین به راحتی لکه نمی‌گیرند.
  • می‌توان رنگ ونیر را به گونه‌ای انتخاب کرد که دندان‌های تیره، روشن‌تر به نظر برسند.
  • ونیرها معمولاً نسبت به روکش‌های دندانی نیاز به شکل‌دهی کمتری دارند، در عین حال قوی‌تر هستند و ظاهر بهتری دارند.

خطرات ونیر دندانی چیست؟

با وجود اینکه ونیرها بسیار بادوام و ماندگار هستند، برخی معایب نیز دارند.

  • این فرآیند برگشت‌پذیر نیست.
  • هزینه آن‌ها بیشتر از باندینگ رزین کامپوزیت است.
  • در صورت شکستگی یا ترک، معمولاً قابل ترمیم نیستند.
  • به دلیل حذف مینای دندان، ممکن است دندان به غذاها و نوشیدنی‌های سرد و گرم حساس‌تر شود.
  • اگر فقط یک یا چند ونیر دریافت کنید، ممکن است رنگ آن‌ها دقیقاً با سایر دندان‌ها مطابقت نداشته باشد. همچنین، رنگ ونیر پس از نصب قابل تغییر نیست. اگر قصد سفید کردن دندان‌های خود را دارید، باید این کار را قبل از دریافت ونیر انجام دهید.
  • هرچند نادر است، ونیرها ممکن است شل شوند و بیفتند. برای کاهش احتمال وقوع این مسئله، از جویدن ناخن، گاز گرفتن اشیای سخت (مانند مداد، یخ یا دیگر اشیاء) و فشار بیش از حد به دندان‌ها اجتناب کنید.
  • دندان‌های دارای ونیر همچنان می‌توانند دچار پوسیدگی شوند، که در این صورت ممکن است نیاز به روکش کامل دندان باشد.
  • ونیرها برای افرادی که دندان‌های ناسالم (مانند دندان‌های پوسیده یا بیماری لثه فعال) یا دندان‌های ضعیف (به دلیل پوسیدگی، شکستگی یا پرکردگی‌های بزرگ) دارند، یا برای افرادی که مینای کافی روی سطح دندان ندارند، مناسب نیستند.
  • اگر دندان‌های خود را به هم فشار می‌دهید یا دندان‌قروچه می‌کنید، ونیرهای پرسلین ممکن است برای شما مناسب نباشند، زیرا می‌توانند ترک بخورند یا بشکنند.

مدت زمان ماندگاری ونیرهای دندانی چقدر است؟

به‌طور کلی، ونیرهای دندانی چندین سال ماندگاری دارند. اگر ونیر‌ها دچار آسیب یا جدا شوند، نیاز به تعویض خواهند داشت.

بیشتر ونیرها به صورت دائمی به دندان‌ها متصل می‌شوند و پس از نصب قابل بازگشت یا برداشتن نیستند. برخی انواع روکش‌ها مانند روکش بدون تراش یا روکش موقتی قابلیت بازگشت دارند.

مدت ماندگاری ونیر کامپوزیتی

ونیرهای کامپوزیتی بین ۵ تا ۷ سال ماندگاری دارند. این روکش‌ها از ترکیبی از پلاستیک و سرامیک ساخته می‌شوند و به اندازه روکش پرسلنی مقاوم و ماندگار نیستند.

مدت ماندگاری روکش پرسلنی

ونیر‌های پرسلنی می‌توانند تا ۲۰ سال ماندگاری داشته باشند و همین ویژگی باعث می‌شود قیمت بالای آن‌ها ارزشمند به‌نظر برسد. این روکش‌ها مقاوم‌تر هستند، کمتر لکه‌دار می‌شوند یا تغییر رنگ می‌دهند و از دندان‌های شما در برابر آسیب‌های بیشتر محافظت می‌کنند.

مراقبت از ونیرهای دندانی

ونیرهای دندانی به مراقبت خاصی نیاز ندارند. رعایت عادات خوب بهداشت دهان و دندان، شامل مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه آنتی‌سپتیک به همان روال معمول کافی است.
اگرچه ونیر‌های پرسلانی در برابر لکه مقاوم هستند، دندانپزشک ممکن است توصیه کند از غذاها و نوشیدنی‌های ایجادکننده لکه (مانند قهوه، چای یا شراب قرمز) پرهیز کنید. همچنین ممکن است از شما بخواهد از خوردن غذاهای سخت و ترد خودداری کنید.

جایگزین‌های روکش دندان

جایگزین‌های روکش شامل ایمپلنت، باندینگ و کراون (روکش) هستند. ونیرها گزینه‌ای بینابین به حساب می‌آیند. اگر می‌خواهید شکل دندان‌های خود را بیشتر از آنچه که با باندینگ ممکن است تغییر دهید اما نه در حد نیاز به کراون، ونیر ممکن است بهترین انتخاب باشد.

مقایسه ونیر و کراون (روکش)

ونیرها را می‌توان به یک عمل زیبایی برای دندان تشبیه کرد؛ آن‌ها فقط جلوی دندان را می‌پوشانند تا ظاهر آن را سفیدتر و روشن‌تر کنند. این روش عمدتاً برای زیبایی است. اما روکش برای ترمیم و تقویت دندان‌های آسیب‌دیده یا پوسیده طراحی شده و کل دندان را می‌پوشاند.

مقایسه ونیر و ایمپلنت

اگر دندان‌های شما سالم هستند، ونیرها راهی سریع برای روشن‌تر کردن لبخند و پنهان کردن فاصله‌ها یا مشکلات دیگر هستند. ایمپلنت معمولاً زمانی توصیه می‌شود که دندان‌های ناسالم یا برخی دندان‌ها به دلیل بیماری یا حادثه از دست رفته باشند. ونیر‌ها تقریباً یک‌سوم هزینه ایمپلنت را دارند.

باندینگ دندان در مقابل ونیر

باندینگ یک روش زیبایی برای دندان‌هایی است که تغییر رنگ داده، کج شده یا لب‌پر شده‌اند. در این روش، یک ماده کامپوزیت رزین به رنگ دندان اعمال می‌شود. برخلاف ونیر، باندینگ نیازی به برداشتن مقدار زیادی مینای دندان ندارد. هر ۳ تا ۱۰ سال باید باندینگ توسط دندانپزشک ترمیم یا جایگزین شود. این فرآیند قابل بازگشت است، در حالی که ونیر‌ها در اکثر موارد قابل بازگشت نیستند.

نکات نهایی

اگر می‌خواهید ظاهر دندان‌های خود را تغییر دهید، می‌توانید با دندانپزشک خود درباره ونیر صحبت کنید.

  • انواع مختلف ونیر‌ها بین ۵ تا ۲۰ سال ماندگاری دارند، بسته به اینکه از چه موادی ساخته شده‌اند. ونیر‌های پرسلنی ماندگارترین نوع هستند.
  • ونیر‌های پرسلنی همچنین گران‌ترین نوع هستند. ونیر‌های کامپوزیتی ارزان‌تر بوده، اما به اندازه پرسلانی مقاوم و ماندگار نیستند.
  • ونیر‌ها معمولاً به دلیل زیبایی انجام می‌شوند و اغلب تحت پوشش بیمه قرار نمی‌گیرند.
اشتراک گذاری:

منابع

موضوعات مرتبط

دیدگاه کاربران